Στη μέτρια εμβολιαστική κάλυψη και με την τρίτη δόση στις ηλικίες άνω των 60 ετών, αλλά και σε μια μειοψηφία του 20-25% ασθενών σε κλινικές Covid που «δεν πεθαίνουν από κοροναϊό αλλά πεθαίνουν με κοροναϊό», απέδωσε ο Αργύρης Τζουβελέκης, καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, το γεγονός ότι οι θάνατοι από επιπλοκές του κοροναϊού δεν ακολουθούν την αποκλιμάκωση των μολύνσεων.

«Δεν είναι ακόμη ενδημικός ο ιός», τόνισε.

«Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει ενδημικός. Ακόμη και τότε δεν επιστρέφουμε στην προηγούμενη κανονικότητα», σημείωσε.

Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι δεν ακολουθούν την αποκλιμάκωση των μολύνσεων.

«Οι δύο βασικότεροι λόγοι που εξηγούν αυτή την αποσύνδεση μεταξύ των καμπυλών των μολύνσεων που πέφτουν και των θανάτων και διασωληνωμένων που εξακολουθούν να είναι υψηλοί είναι το γεγονός ότι έχουμε μια σχετικά μέτρια εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 60 ετών και όταν μιλάμε για εμβολιαστική κάλυψη, είναι επιτακτική η ανάγκη να μιλάμε για τρεις δόσεις εμβολίου ( οι δύο δόσεις μόνο σε αυτές τις ηλικίες δεν ξεπερνά το 50%). Όπως ανακοινώθηκε άλλωστε περί τις 250.000 άνω των 60 ετών θα χάσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων, επειδή δεν έχουν κάνει τρίτη δόση», επισήμανε.

Ο καθηγητής τόνισε έναν λιγότερο προφανή λόγο, ο οποίος έχει να κάνει με τις παράπλευρες απώλειες που συνεισφέρουν στο ποσοστό των θανάτων.

«Στα ποσοστά των θανάτων συνεισφέρουν οι παράπλευρες απώλειες. Πρόκειται για ένα ποσοστό 20-25% ασθενών σε κλινικές Covid, οι οποίοι έχουν θετικό μοριακό τεστ, αλλά δεν νοσούν από Covid-19. Μπήκαν απλά για άλλο λόγο (έμφραγμα, αιμορραγία) και βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Είτε είναι ανοσοκατεσταλμένοι με βαριές νόσους οι οποίοι μπήκαν στην κλινική Covid, επειδή βρέθηκαν θετικοί. Αυτοί οι ασθενείς δεν πεθαίνουν από κοροναϊό, πεθαίνουν με κοροναϊό».

«Είναι μια μειοψηφία 20-25% των θανάτων σε κλινικές Covid που όμως συνεισφέρουν στο να μην πέφτει ο συγκεκριμένος σκληρός δείκτης», κατέληξε.