ΚΟΣΜΟΣ_35653_2
Ελλάδα

Γεροτζιάφας: Οι ανεμβολίαστοι μπορεί να φέρουν ένα νέο κύμα πανδημίας

Πότε θα αρχίσει η ύφεση της πανδημίας

Για την εξέλιξη της πανδημίας μίλησε στο MEGA ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας .

«Κάποια στιγμή θα απαλλαγούμε από τις μάσκες. Εάν διδαχθούμε από το πώς έγινε με την διαχείριση της ισπανικής γρίπης. Η ισπανική γρίπη το σύστημα υγειας που ξεκίνησε από τα ξενοδοχεία, χτίστηκαν και φτιάχτηκαν για την αντιμετώπιση της ισπανικής γρίπης και αυτό το μοτίβο ακολουθήθηκε στην συνέχεια. Η τομή που θα φέρει η πανδημία στους τομείς τη ζωής μας και στην οργάανωση της ζωής μας είναι κάτι που δε το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Ο τρόπος που δημιουργείται το νόσημα θα επηρεάζει και εμας και το μέλλον μας, αλλά και τα παιδιά μας», ανέφερε αρχικά.
Πότε θα αρχίσει η ύφεση της πανδημίας

«Με ακαδημαϊκη αυστηρότητα είμαστε σε φάση αποδομής του παρόντος πανδημικού κύματος, το οποίο διαφέρει από την φάση της ύφεσης της πανδημίας. Είμαστε σε νέα φάση πανδημίας γιατί έχουμε εμβόλια, έχουμε φάρμακα, νέες θεραπευτικές στρατηγικές και πάνω απ’ όλα εκπαιδευμένους πολίτες αλλά και υγειονομικούς. Οι πολίτες θα πρέπει να τρέξουν να κάνουν την τρίτη δόση. Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και αυτοί που μπορεί να φέρουν ένα νέο κύμα πανδημίας».

»Δεν κυνηγάμε τον ιό, μας ενδιαφέρει οι άνθρωποι να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο και να πεθαίνουν. Να γίνει επιστημονική αναθεώρηση τί έχει γίνει σωστά και τί όχι για να χαραχθεί μία νέα πολιτική. Και για να εμβολιαστεί ο κόσμος αλλά και να βελτιωθεί το σύστημα υγείας αλλά και τα νοσοκομεία. Η Ελλάδα έχει πολύ καλούς γιατρούς, δεν γίνεται εκμετάλλευση του ιατρικού σώματος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Το φαινόμενο της μακράς Covid

Η Πορτογαλία έχει 90% εμβολιασμένους και έχει το ίδιο κοινωνικό σύστημα ανάπτυξης. Το φαινόμενο που εχουμε στην Ελλάδα είναι το λεγόμενο long Covid. Αυτό θα φέρει αλλαγή στον ανοσολογικό χάρτη της Ελλάδας. Συνέπεια της ιστορίας είναι, να έχουν παραμεληθεί ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, οπως για παράδειγμα ο καρκίνος. Τα επόμενα χρόνια θα φανούν έντονα οι συνέπειες αυτής τη παραμέλησης», δήλωσε ο κ. Γεροτζιάφας