Δύσκολος μήνας σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού αποδεικνύεται και ο Φεβρουάριος.

Όπως φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, η οριστική φάση της αποκλιμάκωσης δεν έχει φτάσει.

Τώρα η χώρα βρίσκεται σε μία τέτοια φάση σταθεροποίησης κρουσμάτων μετά από μικρή έξαρση του ιού την πρώτη εβδομάδα του μήνα, όπως επισήμαναν κατά τη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας όμως ότι είναι δύσκολη εφεξής η πρόβλεψη.

«Τα δεδομένα που έχουμε συνηγορούν υπέρ μιας ταχείας αποκλιμάκωσης εντός Ιανουαρίου και μιας δεύτερης φάσης η οποία εξελίσσεται ως βραδεία συρρίκνωση σε ένα πλατό, που είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα ολοκληρωθεί. Είναι υψηλό το πλατό, δηλαδή έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλό αριθμό τα κρούσματα, και με εκτεταμένη διασπορά», είπε χαρακτηριστικά την επιδημιολογική κατάσταση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.


Ποια είναι η εξέλιξη των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανσιμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), επιβεβαιώνεται η κυριαρχία της παραλλαγής Όμικρον.

Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής ΒΑ.2, ενώ εντύπωση προκαλεί και η επίμονη κυκλοφορία της μετάλλαξης Δέλτα σε κάποιες περιοχές.

Όπως αναφέρεται, την περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2022, από τον έλεγχο των 1.725 δειγμάτων αναδείχθηκαν 1.425 κρούσματα της Όμικρον. Από αυτά, 29 αφορούν την υποπαραλλαγή ΒΑ.2.

Συνολικά τα κρούσματα της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 είναι 33, αλλά η εικόνα σταματά στον περασμένο μήνα και δεν «ανοίγει» ακόμη για τον Φεβρουάριο

«Όταν βλέπουμε μία αντοχή στην επικράτηση της Όμικρον, υπάρχει υπόνοια ότι μπορεί να βλέπουμε την υποπαραλλαγή της, BA.2», επισήμανε χθες ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι ακόμη κι αν ενταθεί η κυκλοφορία της δεν πρόκειται να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο Σύστημα Υγείας γιατί δεν έχει δραματικά μεγαλύτερη συμπεριφορά από την Όμικρον.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται στους ανεμβολίαστους. Όπως ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, μελέτες έδειξαν ότι για τους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά και για τους ανεμβολίαστους άντρες ηλικίας άνω των 40 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός, ανεξάρτητα με το αν έχουν νοσήσει με Όμικρον ή με Δέλτα.


Επιμένει η Δέλτα

Παρά την επικράτηση της Omicron, ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να καταγραφεί κρούσματα της Δέλτα. Ειδικότερα, τo δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου η Δέλτα εμφανίζεται στο επιδημιολογικό δελτίο με ποσοστό 8,97% και η Όμικρον με 91,3%.

Aπό το σύνολο του δειγματοληπτικού ελέγχου, στο πλαίσιο της γονιδιωματικής επιτήρησης του κοροναϊού κατά το ίδιο διάστημα προκύπτει πως το 45,83% των κρουσμάτων στην Κρήτη οφείλονταν στη μετάλλαξη Δέλτα. Το αντίστοιχο ποσοστό για το Βόρειο Αιγαίο ήταν 16,67%, στο Νότιο Αιγαίο 16,13% και στη Στερεά Ελλάδα το 12,50%.