«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διερεύνηση του τρίτου θανάτου σε αυτή την οικογένεια αποκτά ιδιαίτερη σημασία για πολλούς λόγους που έχουν γεννήσει πάρα πολλά ερωτηματικά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο πρόεδρος Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, αναφορικά με την έρευνα για τον θάνατο των τριών παιδιών στη Πάτρα.

«Εδώ έχουμε δυο παιδιά τα οποία καταλήγουν εντός του νοσοκομείου και οι θεράποντες γιατροί δεν μπορούνε να δικαιολογήσουν το θάνατο από το λόγο της νοσηλείας που ήταν μέχρι εκείνης της ώρας που ήταν στα παιδιά αυτά. Δηλαδή ουσιαστικά οι θεράποντες γιατροί δεν συνδέουν το θάνατο με τη νόσο από την οποία έπασχαν αυτά τα παιδιά για αυτό και παραγγέλνουν σε κάθε περίπτωση ιατροδικαστική εξέταση γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα είχαμε πιστοποίηση του θανάτου από τους θεράποντες γιατρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέων.

«Δεν έχουμε ούτε τις τοξικολογικές ούτε τις ιστολογικές εξετάσεις, είναι σε εξέλιξη. Δεν θα μπορούσαν να είναι έτοιμα τα αποτελέσματα των ιστολογικών μέσα σε δύο μέρες καθώς απαιτούνε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ολοκληρωθεί η νεκροψία –νεκροτομή. Έχουν ήδη παραγγελθεί δηλαδή τοξικολογικές, ιστολογικές και πιθανά γενετικές εξετάσεις αυτές θα κάνουν ένα χρονικό διάστημα και προφανώς θα έχουν μεγάλη σημασία τι αποτελέσματα θα βγάλουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το θέμα της εκταφής, ο πρόεδρος Ιατροδικαστικής Εταιρείας εμφανίστηκε προβληματισμένος, καθώς - όπως είπε - «η εκταφή είναι κάτι το οποίο πρέπει να έπεται των πρώτων συμπερασμάτων της τρίτης διαδικασίας». «Το λεω αυτό γιατί αντιλαμβάνεστε ότι εάν η τρίτη διαδικασία μας δώσει κάποια αμφισβητούμενα ή κάποια ευρήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και για τους άλλους δύο θανάτους προφανώς θα πρέπει να γίνει εκταφή», διευκρίνισε μεταξύ άλλων.

«Σε αυτή τη φάση όμως οι προανακριτικές αρχές έχουν περισσότερες πληροφορίες από ότι έχουμε εμείς ή οι μεμονωμένοι ιατροδικαστές που χειρίστηκαν την κάθε υπόθεση άρα εάν οι προανακριτικές αρχές κρίνουν ότι υπάρχει ανάγκη εκταφής προφανώς και αυτή θα πραγματοποιηθεί», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Η κάθε εξέταση έχει τη δική της σημασία, η τοξικολογική με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση ουσιαστικά είναι στο επίκεντρο όπως ομοίως και οι γενετικές εξετάσεις. Εάν οι γενετικές εξετάσεις αποδείξουν κάποια γενετική ανωμαλία η οποία προκαλούσε σε αυτά τα παιδιά για παράδειγμα καρδιακούς θανάτους τότε θα έχουμε ένα λυμένο αίνιγμα δυστυχώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπούμε σε άλλες διαδικασίες», σημέιωσε επεξηγηματικά.

«Οι γενετικές εξετάσεις στο τρίτο περιστατικό δεν θα έχουν προλάβει να ολοκληρωθούνε, αυτό που ίσως να έχει γίνει αυτό όμως θα το ξέρει η προανάκριση είναι εάν έχουνε γίνει γενετικές εξετάσεις κατά το παρελθόν ή τώρα στους γονείς οι οποίες αυτές είναι πιθανό και να έχουν ολοκληρωθεί», διαμήνυσε κλείνοντας.