Με τη φράση ότι «η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη» αμέσως μετά την κατάθεση δάφνινου στεφανιού στις προτομές των τριών νεκρών Ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους στην πτώση του ελικοπτέρου τους στα Ίμια, διεμήνυσε για άλλη μία φορά από την ακριτική Κάλυμνο, όπου αυτές βρίσκονται, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή τρίτη μέρα της περιοδείας του σε σχηματισμούς, φρουρές, και μονάδες των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.

«Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι το μήνυμα προς όλους. Η δική τους θυσία, το δικό μας στοίχημα ευθύνης, αφοσίωσης, καθήκοντος, ο δικός μας φάρος εθνικής υπερηφάνειας. Αθάνατοι» τόνισε ο ΥΦΕΘΑ χαρακτηριστικώς, ο οποίος συνοδευόταν από τον Διοικητή της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού – Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγο Νίκο Φλάρη.

Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί μία σεμνή τελετή στο Μνημείο των τριών Πεσόντων εν ώρα καθήκοντος Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια (Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορος Γιαλοψού) όπου κατέθεσε στεφάνι σε ένδειξη Τιμής και Μνήμης προς τους Ήρωες.

Στην τελετή παρέστησαν ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο Δήμαρχος Καλύμνου Δημήτριος Διακομιχάλης, ο Έπαρχος Περιφερειακής Ενότητος Καλύμνου Εμμανουήλ Μουσελλής, ο Διοικητής της 80 Ανώτερης Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ) Ταξίαρχος Θεοδόσιος Τριαντάφυλλος, καθώς και οι διοικητές υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας της Καλύμνου, με τους οποίους είχε νωρίτερα συνάντηση. Επίσης κατά την άφιξή του στο νησί ο ΥΦΕΘΑ επισκέφθηκε την έδρα του ιστορικού 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, που βρίσκεται πλέον – κατ’ ονομασία – εκεί.

Το σημερινό πρόγραμμα των επισκέψεων του ΥΦΕΘΑ περιελάμβανε τους εξής σταθμούς.

-Το Στρατηγείο της 79 Ανώτερης Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79 ΑΔΤΕ) και το επιτηρητικό φυλάκιο «Ψιλής Άμμου» στη Σάμο και συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλειο Πανουράκη, τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου Αλέξανδρο Λυμπέρη και τον Αντιδήμαρχο Ανατολικής Σάμου Βασίλειο Βαλκαμλή.

-Τους Αρκιούς, όπου συναντήθηκε με τον στρατεύσιμο οπλίτη ιατρό, ο οποίος έχει τοποθετηθεί για την κάλυψη των αναγκών στο περιφερειακό ιατρείο του ακριτικού νησιού, με τον Αντιδήμαρχο Πάτμου Ελευθέριο Κοκκώνη, τον μικρό Μιχαήλ - Άγγελο τον ένα εκ των δύο μαθητών του δημοτικού σχολείου, καθώς και με κατοίκους του νησιού.

-Τα Επιτηρητικά Φυλάκια στο Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και «Αγίου Νικολάου» Καλολίμνου, όπου συνομίλησε με το προσωπικό τους.

-Την Ψέριμο, όπου συναντήθηκε με τους στρατεύσιμους οπλίτες ιατρούς, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για την κάλυψη των αναγκών στο τοπικό περιφερειακό ιατρείο, ενώ επισκέφθηκε και το Επιτηρητικό Φυλάκιο του νησιού.