Με νέο αρνητικό ρεκόρ για φέτος συνέχισαν και σήμερα τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο με πλήθος επανδρωμένων και μη επανδρωμένων (UAV) πτητικών μέσων με 113(!!!) παραβιάσεις, 15 παραβάσεις, 6 (!) εμπλοκές, και μία υπέρπτηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ πριν από λίγη ώρα.

Σύμφωνα με αυτά, σήμερα, 6 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς και 3 UAV, συνολικά 15 αεροσκάφη, από τα οποία 8 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 15 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 113 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες 113 παραβιάσεις του ΕΕΧ, οι 74 πραγματοποιήθηκαν από τα UAV και οι υπόλοιπες 39 από τα μαχητικά, ενώ με τα τελευταία σημειώθηκαν και 6 εμπλοκές, δηλαδή σκληρές αερομαχίες, ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε, με τα αεροσκάφη «ετοιμότητας» της ελληνικής αεράμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις προαναφερθείσες παραβιάσεις ήταν η υπέρπτηση, που σημειώθηκε στις 10:26, όταν ένα «ζευγάρι» F-16 πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 33.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις, «τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.