Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εξελίξεις της υπόθεσης της δολοφονίας του 7χρονου αγοριού στην Κυψέλη. Αυτή η σοκαριστική ιστορία, λοιπόν, ανέδειξε τα κενά και τις αδυναμίες, που υπάρχουν στις δομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες, που μπορούσαν να είχαν σώσει τη ζωή του παιδιού.

Ο 7χρονος Ανδρέας ήταν ένα παιδί «φάντασμα» που δεν υπήρχε πουθενά. Δεν πήγαινε σε σχολείο, δεν ήταν καταγεγραμμένο σε κανένα μητρώο, ούτε είχε γίνει ποτέ καμία καταγγελία για την κακοποίησή του. Ακόμη κι όταν οι υπηρεσίες πήγαν στο σπίτι της φρίκης δέχθηκαν απλώς τον ισχυρισμό της μητέρας, ότι το παιδί είναι με τον πατέρα του στην Πολωνία.

Συγκεκριμένα, πριν από 14 χρόνια, το 2008, ενημερώθηκε για πρώτη φορά το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τη 15χρονη τότε μητέρα του Ανδρέα. Ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί και επαιτούσε στους δρόμους. 10 χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2018, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε καταγγελία πως η μητέρα και ο πατριός κακοποιούσαν την 8χρονη Ιωάννα. Δεν υπήρξε καμία αναφορά για τον Ανδρέα, σε καμία δημόσια υπηρεσία. Ήταν παιδί «φάντασμα».

«Το αποτέλεσμα ήταν να σωθεί το κοριτσάκι, αλλά να μην έχει γίνει καμία ερευνά για το αγόρι. Ήταν στην Ελλάδα; Ήταν στο εξωτερικό; Υπάρχει διεθνής ένωση κοινωνικών λειτουργών που θα μπορούσε να ερευνήσει στην Πολωνία εάν το παιδί ήταν καλά», είπε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Αργότερα, τον Μάιο του 2018, και ενώ ο Αντρέας είχε δολοφονηθεί ένα χρόνο πριν, η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων πηγαίνει στο σπίτι και κάνει αυτοψία στο χώρο. Η μητέρα αναφέρει την ύπαρξη του αγοριού και σύμφωνα με πληροφορίες δηλώνει στην υπεύθυνη κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου.

«Οι άνθρωποι μιλάνε, η γειτονιά μίλησε. Έγιναν όμως κινήσεις για την κοινωνική έρευνα αυτής. Θα θέλαμε να ξέρουμε όταν γίνεται μια καταγγελία προχωράει σε βάθος», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Οι δάσκαλοι έσωσαν το κοριτσάκι

Στο σπίτι της «φρίκης» ζούσε η Ιωάννα και ο 7χρονος Ανδρέας, που όμως δεν είχε πάει ποτέ σε αυτό το σχολείο, σύμφωνα με μαρτυρίες.

«Κινηθήκαμε όπως ορίζει ο νόμος. Πρέπει να το προφυλάξουμε το παιδί αυτό, είναι σημαντικό να το ενισχύσουμε. Το παιδί ήταν εκτεθειμένο», δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου.

Συμμαθήτριες της αδελφής του 7χρονου θυμούνται το κορίτσι όταν ήταν 7 ετών να πηγαίνει με μώλωπες, σε κακή ψυχολογική κατάσταση, έχοντας φτάσει στο σημείο να ζητήσει από την δασκάλα να την πάρει σπίτι.

Σύμφωνα με δηλώσεις συμμαθητριών της μικρής Ιωάννας, η ίδια είχε ζητήσει από την δασκάλα της να την υιοθετήσει.

«Φοβόταν να πάει σπίτι της. Την έδερναν πάρα πολύ», δηλώνει μάρτυρας.

Οι γονείς των άλλων παιδιών δεν είχαν δει ποτέ τη μητέρα σε αυτό το διάστημα των δυο μηνών, που πήγε το κοριτσάκι σχολείο. Έβλεπαν μόνο τον Πολωνό σύντροφό της.