Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
dolofonia_alki
Ελλάδα

Δολοφονία Άλκη: Παρέμβαση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου – Απόλυτη προτεραιότητα στη διεξαγωγή ανακρίσεων

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αξιολογεί την ερευνώμενη υπόθεση ως εξαιρετικά σοβαρή και ζητεί ταχεία ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας

Ηχηρή παρέμβαση για την ταχεία ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας εκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτας, με παραγγελία του προς την ανακρίτρια η οποία χειρίζεται την υπόθεση της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού.

Η παραγγελία του κ. Πλιώτα για κατ΄απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή των ανακρίσεων, δίδεται προς την ανακρίτρια, με την ρητή επισήμανση, ότι παράλληλα οφείλουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές να ερευνήσουν σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση την υπόθεση, αποκαλύπτοντας κάθε πτυχή της.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αξιολογεί την ερευνώμενη υπόθεση ως εξαιρετικά σοβαρή, ως εκδήλωση οπαδικής βίας, επισημαίνοντας ότι το πολυπρόσωπο των δραστών και οι συνθήκες δολοφονίας έχουν συνταράξει το πανελλήνιο, ζητώντας παράλληλα από την ανακρίτρια την κατ΄απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή των ανακρίσεων, με την ρητή επισήμανση, ότι παράλληλα οφείλουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές να ερευνήσουν σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση την υπόθεση, αποκαλύπτοντας κάθε πτυχή της.

Αναλυτικά η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 

«Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της ποινικής υπόθεσης ανθρωποκτονίας από κοινού, τετελεσμένης και σε απόπειρα, κατά συρροή και λοιπές αξιόποινες πράξεις, υπόθεσης που κυριαρχείται από την τραγική συνέπεια του οδυνηρού θανάτου του 19χρονου φοιτητή Αλκιβιάδη Καμπανού, η σε βάρος του οποίου, εντασσόμενη σε ακραία έξαρση της λεγόμενης σκληρής και «οπαδικής» βίας, εγκληματική επιθετική συμπεριφορά, συνταράσσει την κοινωνία. Αξιολογώντας δε και τον μεγάλο αριθμό των κατηγορουμένων και την επιτακτικά προβαλλόμενη ανάγκη ταχείας δικαστικής εκκαθάρισης της υπόθεσης, διατάσσομε κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ, την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει της με αριθμ. Φ22-283 από 3-2-2022 παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, στην οποία επακριβώς καθορίζονται και εξειδικεύονται οι διωκόμενες αξιόποινες πράξεις, χωρίς, αυτονοήτως, από αυτήν (την κατ’ απόλυτη δηλαδή προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης) να παραβλάπτεται ο επιβαλλόμενος ενδελεχής έλεγχος, η σε βάθος και με πληρότητα έρευνα και η εξαντλητική συλλογή των αναγκαίων για τη διακρίβωση της αλήθειας αποδεικτικών στοιχείων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που έγινε η δολοφονική ενέργεια σε βάρος του 19χρονου Άλκη είναι η δεύτερη παρέμβαση που σημειώνεται από τον Άρειο Πάγο. πριν από λίγες ημέρες με αναλυτική εγκύκλιό του ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, αρμόδιος για αθλητικά θέματα Ζαχαρίας Κοκκινάκης έδινε σαφείς οδηγίες για το χειρισμό συναφών υποθέσεων βάζοντας στο κάδρο των ερευνών και το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης.