Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
maska
Ελλάδα

Πιστοποιητικό νόσησης: Τι ισχύει για όσους κόλλησαν για δεύτερη φορά κοροναϊό

Η επαναμόλυνση από κοροναϊό απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες καθώς είναι συχνό φαινόμενο

Η αναμνηστική δόση στα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καθώς και το ενδεχόμενο έκδοσης πιστοποιητικού δεύτερης νόσησης με covid αναμένεται να απασχολήσουν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που θα συνεδριάσουν σήμερα .

Η επαναμόλυνση από κοροναϊό απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες καθώς τέτοια περιστατικά καταγράφονται συχνά από τα Χριστούγεννα και μετά λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Ομικρον.

Τα περιστατικά νόσησης για δεύτερη φορά ακόμη και για ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους με τις δύο δόσεις, έχουν αυξητική τάση.

«Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid» διευκρίνισε στην αρχή της εβδομάδας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με απόφαση που είχε ληφθεί  προτού διαπιστωθεί ότι η Όμικρον προκαλεί επαναμόλυνση, δεν είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά. Έτσι, προκύπτει πλέον ένα κενό για τους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσησαν για δεύτερη φορά, αφου χωρίς επίσημο πιστοποιητικό, χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid τεστ για την είσοδο στις διάφορες δραστηριότητες αλλά και στην εργασία τους.

Σύμφωνα με το protothema.gr, τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμού που έχουν συζητήσει ήδη το θέμα στις προηγούμενες συνεδριάσεις τους, δεν δίνουν το πράσινο φως για έκδοση πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά, θεωρώντας πως η ανοσία από τη λοίμωξη Covid είναι πολύ κατώτερη της ανοσίας που προκαλεί ο εμβολιασμός.

Μάλιστα, με γνώμονα τη βέλτιστη ατομική προστασία αλλά και τη συλλογική ανοσία τροποποίησαν την περασμένη εβδομάδα τις συστάσεις για το χρόνο που μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση όσοι έχουν στο ενδιάμεσο νοσήσει από κοροναϊό, καταλήγοντας πως πλέον και με τα διαθέσιμα δεδομένα ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει έναν μήνα μετά τη νόσηση αντί για τρεις που ηταν η προηγούμενη σύσταση.

Χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε την περασμένη Δευτέρα ότι "υπάρχουν και χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τη νόσηση και συστήνουν τον εμβολιασμό αμέσως μετά τη νόσηση. Να σας θυμίσω ότι η πρώτη-πρώτη σύσταση της Επιτροπής ήταν στην αρχή της επιδημίας, και ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, να εμβολιάζονται από ένα μήνα μέχρι τρεις μήνες μετά τη νόσηση, δεδομένου ότι ήταν και σε αυξημένο κίνδυνο, σε υψηλό ιικό φορτίο εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων".

Όπως αναφέρει το protothema.gr, το σκεπτικό των ειδικών είναι πως όσοι έχουν μολυνθεί δύο φορές είτε δεν προσέχουν αρκετά είτε το ανοσοποιητικό τους είναι ευάλωτο, επομένως σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος για την προστασία τους.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αποφασιστεί τα πιστοποιητικά νόσησης να έχουν εφεξής ισχύ τριών μηνών, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας από τη φυσική λοίμωξη.

Ενώ το ίδιο διάστημα πλήθαιναν οι φωνές για κενό του συστηματος έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης που οδηγούσε σε ψευδή θετικά Rapid τεστ και συνεπώς ψευδή πιστοποιητικά νόσησης.