Ένας από τους 12 αγνοούμενους βρέθηκε ζωντανός στην πρύμνη του φλεγόμενου Euroferry Olympia το πρωί του Σαββάτου, ανανενώνοντας τις ελπίδες ότι θα βρεθούν ζωντανοί και οι υπόλοιποι 11 αγνοούμενοι.

Στη φωτογραφία - ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε ο επιζών, λιθουανικής καταγωγής, που βρέθηκε σήμερα στην πρύμνη του Euroferry Olympia φαίνεται να κατεβαίνει από τη σκάλα του πλοίου, όπου από κάτω τον περιμένουν οι διασώστες για την παροχή πρώτων βοηθειών. 



Ο άνθρωπος είναι ξυπόλητος, γεγονός που αποδίδεται στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο εσωτερικού του πλοίου και λιώνουν ακόμα και τα παπούτσια.

«Ευτυχώς ζω... Πείτε μου ότι ζω» ήταν τα πρώτα λόγια του επιζώντα.

Όπως ανέφερε στον Σκάι ο εκπρόσωπος του λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, ο επιζών είναι Λευκορώσος και αυτή τη στιγμή του παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και φαίνεται να καλά στην υγεία του.

Σύμφωνα με πληφορορίες, ο επιζών φέρεται να είπε στην ομάδα διάσωσης ότι άκουγε στο deck του πλοίου τις φωνές κι άλλων επιζώντων. 

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε κι άλλους και γι' αυτό συνεχίζουμε την επιχείρηση», σημείωσε ο κ. Αλεξίου. 




Κραυγή αγωνίας από τους συγγενείς των αγνοουμένων

Επισημαίνεται πως το πλοίο Euroferry Olympia, σχεδόν 56 ώρες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς, δεν μπορεί να προσεγγιστεί από διασώστες, καθώς η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ υψηλή.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες για τη διάσωση και των υπόλοιπων 11 αγνοούμενων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του πλοίου αγγίζει τώρα τους 2.000 βαθμούς.

Αυτή τη στιγμή το πλοίο ρυμουλκείται προς την Κασσιόπη και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πάρει μια μικρή κλίση προς τα αριστερά, ωστόσο δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος βύθισής του.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διασώστες έχουν καταφέρει να μπουν στο πλοίο, και αναζητούν τους υπόλοιπους αγνοούμενους.

Κραυγή αγωνίας από γιο αγνοούμενου: «Ελπίζουμε να γίνει θαύμα»

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε ο κ. Ηλίας Γεροντιδάκης, ο πατέρας του οποίου βρίσκεται ανάμεσα στους αγνοούμενους.

«Βρίσκομαι στην Κέρκυρα. Ελπίζω μήπως γίνει θαύμα και εύχομαι για το καλύτερο. Έχω ταξιδέψει πολλές φορές με αυτό το πλοίο. Το πλοίο δεν κάνει για αυτή τη δουλειά που το έχουν βάλει να κάνει. Είναι ακατάλληλο, δεν πρέπει να ταξιδεύει. Υπάρχουν και άλλα της ίδιας εταιρίας, στην ίδια κατάσταση. Δεν έχει πολλές καμπίνες, οι καμπίνες είναι μέσα στη βρόμα, έχει κοριούς, δεν έχει καλό φαγητό. Η κατάσταση είναι τραγική», ανέφερε ο κ. Γεροντιδάκης.

«Μας λένε ότι έχουν βρεθεί κάποια άτομα, ξέρουμε και εμείς ό,τι ακούγεται και από τα ρεπορτάζ. Μου είπαν ότι κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν καεί στο κάτω γκαράζ και ελπίζω ο πατέρας μου να είναι ένας από αυτούς», πρόσθεσε ο ίδιος.




«Οι συνθήκες στο πλοίο ήταν άθλιες»

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε και ο κ. Μιχάλης Μαρκουλάκης, δικηγόρος που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες οδηγούς.

«Οι οδηγοί με τους οποίους έχω μιλήσει μου έχουν καταγγείλει ότι οι συνθήκες στο πλοίο ήταν άθλιες. Έβαζαν 3-4 άγνωστα μεταξύ τους άτομα στις ίδιες καμπίνες, και, λόγω και του κορωνοϊού, αναγκάζονταν οι άνθρωποι να πηγαίνουν να κοιμούνται στα φορτηγά. Οι οδηγοί δεν ήθελαν να ταξιδεύουν με αυτό το πλοίο, άλλαζαν τα δρομολόγιά τους οι μεταφορικές», είπε ο κ. Μαρκουλάκης.

«Η καταγγελία των περισσότερων ανθρώπων ήταν προφορική. Οι ίδιες οι μεταφορικές εταιρίες, είχαν αναφέρει στη ναυλώτρια εταιρία ότι αυτό το πλοίο δεν κάνει. Προφανώς υπάρχει ευθύνη της ναυτιλιακής εταιρίας και του σώματος επιθεώρησης που επέτρεπε τον απόπλου αυτού του πλοίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ρυμουλκείται στην Κέρκυρα το πλοίο

Τις τελευταίες ώρες γίνονται προσπάθειες προκειμένου το πλοίο να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο ώστε να ολοκληρωθεί η κατάσβεση.

Εχτές, οι ομάδες πυρόσβεσης επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στο να ρίξουν τη θερμοκρασία στο πλοίο, ώστε να μπορέσουν να μπουν μέσα οι άνδρες της ΕΜΑΚ.

Αυτή την ώρα το πλοίο ρυμουλκείται προς την Κασσιόπη και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πάρει μια μικρή κλίση προς τα αριστερά, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισής του.

Η αγωνία για τους 12 αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 3 Έλληνες, παραμένει.




Ελλιπή εγχειρίδια στον τελευταίο έλεγχο

Σημαντικό στοιχείο για την διερεύνηση της υπόθεσης αποτελούν τα ευρήματα που προκύπτουν από τον τελευταίο έλεγχο που έγινε στο πλοίο στις 16 Φεβρουαρίου καθώς όπως φαίνεται τα εγχειρίδια του για την πυρασφάλεια ήταν ελλιπή.

Παράλληλα, υπήρχαν ελλείψεις στην καθαριότητα και στις συνθήκες υγιεινής, στις εγκαταστάσεις αναψυχής, τροφοδοσίας και τραπεζαρίας

Τέλος, στους χώρους εργασίας δεν λειτουργούσε ο εξαερισμός, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.

Σημειώνεται πως η εταιρεία του πλοίου Grimaldi Lines ανέφερε πως σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουν η φωτιά ξεκίνησε από φορτηγό που βρισκόταν στο τρίτο κατάστημα και επισημαίνουν πως το πλοίο είχε δυνατότητα να μεταφέρει υπερδιπλάσιο κόσμο σε σχέση με τους επιβάτες που μετέφερε.

Παράλληλα, υποστηρίζουν πως δεν υπήρχε κανείς στο γκαράζ καθώς αποτελεί πολιτική της εταιρείας να γίνονται αυστηροί έλεγχοι.




Ελεύθεροι ο πλοίαρχος και δύο μηχανικοί του φλεγόμενου πλοίου

Καταθέσεις για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia», κλήθηκαν να δώσουν το Σάββατο στη Λιμενική Αρχή Κέρκυρας, ο καπετάνιος και δύο μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές «είναι η τυπική διαδικασία που ακολουθείται μετά από αυτά τα συμβάντα», ενώ όπως διασαφηνίστηκε, οι καταθέσεις απεστάλησαν στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, που με τη σειρά του έδωσε με προφορική εντολή να αφεθούν και οι τρεις ελεύθεροι.

Ο πλοίαρχος και τα και μέλη του πληρώματος, μετά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία φιλοξενίας που ενεργοποιήθηκαν για τους διασωθέντες του πλοίου.

Μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει δοθεί στη Λιμενική Αρχή του νησιού, καμία εντολή για σύλληψη.

Να σημειωθεί ότι ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου «Euroferry Olympia», έφτασαν χθες νωρίς το μεσημέρι στο λιμάνι του ΟΛΚΕ μαζί με τους διασωθέντες με το ιταλικό σκάφος «Gardia di Finanza» της οικονομικής αστυνομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, (Frontex), που ήταν στο σημείο του τραγικού συμβάντος καθώς ακολουθούσε την ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή για Ιταλία.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας αναμένεται να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, που θα γίνει από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας υπό την επίβλεψη δύο αντιεισαγγελέων, της κας Κοσκινάρη και του κ. Ηλιόπουλου, και την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας κ. Λαμπρίδη, θα εξετάσει εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα του ναυαγίου του εμπρησμού και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.

Οι εισαγγελείς έχουν δώσει δέκα κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη του Κεντρικού Λιμεναρχείου που θα πραγματοποιήσουν την έρευνα μεταξύ των οποίων η διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να εξεταστούν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά, επίσης να παρθούν και ένορκες καταθέσεις από όλους τους διασωθέντες αλλά και άλλους μάρτυρες που είδαν τι συνέβη και ξεκίνησε αυτή η πυρκαγιά, δηλαδή τους ψαράδες που ήταν εκεί.

Η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης αναμένεται να διαρκέσει ημέρες, ενώ, προτού το πλοίο προσεγγίσει στο λιμάνι της Κασσιόπης, εφόσον η θερμοκρασία των πυρακτωμένων μετάλλων θα έχει μειωθεί, θα επιχειρηθεί απάντληση των πετρελαιοειδών ώστε να αποφευχθεί τυχόν διαρροή και μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκτιμάται ότι στις δεξαμενές του Euroferry Olympia υπήρχαν περίπου 700 τόνοι καυσίμου.