Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η μάχη των διασωστών για τον εντοπισμό των 11 αγνοουμένων ανάμεσά τους και τρεις Έλληνεςτου πλοίου «Euroferry Olympia». Ο εντοπισμός νωρίτερα του επιβάτη από την Λευκορωσία  αναπτέρωσε τις ελπίδες ώστε να βρεθούν και άλλοι από τους εναπομείναντες αγνοούμενους ζωντανοί.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για 4-5 επιζώντες. Παράλληλα συγγενής αγνοούμενου που έχει μεταβεί στην περιοχή, μετέφερε την πληροφορία από την πυροσβεστική πως υπάρχουν σημεία στο πλοίο, υπάρχει γκαράζ, που δεν πέρασε η φωτιά

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Γιώργος Αλεξίου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθούν και άλλοι επιζήσαντες στο φλεγόμενο πλοίο και γι' αυτό συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε κι άλλους και γι' αυτό συνεχίζουμε την επιχείρηση», δήλωσε ο κ. Γιώργος Αλεξίου. 

Σε κατάσταση σοκ ο Λευκορώσος οδηγός

Σε σοκ βρισκόταν ο Λευκορώσος οδηγός φορτηγού που βρέθηκε ζωντανός δυόμισι μέρες μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Euroferry Olympia, στο Ιόνιο. Οι πρώτες κουβέντες που είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν:

«Πείτε μου ότι είμαι ζωντανός». Όταν ρωτήθηκε για άλλους επιβάτες, φέρεται να είπε ότι «άκουγα και άλλες φωνές». Ο επιβάτης απεγκλωβίστηκε και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις. Η κατάσταση της υγείας του δείχνει να είναι καλή.

Ο απεγκλωβισμός του 21χρονου αναπτερώνει τις ελπίδες να βρεθούν και άλλοι επιβάτες ζωντανοί.


Η στιγμή της άφιξής του στην Κέρκυρα (Facebook: Rea Dourou)



Ελπίδες για τη σωτηρία και των υπολοίπων 11 επιβατών  που έχουν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του Euroferry Olympia δημιούργησε ο απεγκλωβισμός του Λευκορώσου ο οποίος το πρωί του Σαββάτου βγήκε από την πρύμνη του φλεγόμενου πλοίου.




Όπως ανέφερε στον Σκάι ο εκπρόσωπος του λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, ο επιζών είναι Λευκορώσος και αυτή τη στιγμή του παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και φαίνεται να καλά στην υγεία του.

Σύμφωνα με πληφορορίες, ο επιζών φέρεται να είπε στην ομάδα διάσωσης ότι άκουγε στο deck του πλοίου τις φωνές κι άλλων επιζώντων. 

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε κι άλλους και γι' αυτό συνεχίζουμε την επιχείρηση», σημείωσε ο κ. Αλεξίου. 




Υψηλό θερμικό φορτίο και επικίνδυνα αέρια στο πλοίο

Το πρωί του Σαββάτου ο επικεφαλής της ομάδας ΕΜΑΚ που επιχειρεί στο σημείο μίλησε στον ΣΚΑΪ λέγοντας πως υπάρχει υψηλό θερμικό φορτίο αλλά και πολλά επικίνδυνα αέρια που κάνουν το πλοίο απροσπέλαστο.

«Όταν φτάνουμε κοντά, πέρα από την υψηλή θερμοκρασία, η μυρωδιά από τις εκπομπές αερίων είναι ανυπόφορη».


Κραυγή αγωνίας από γιο αγνοούμενου: «Ελπίζουμε να γίνει θαύμα»

Στο MEGA μίλησε ο κ. Ηλίας Γεροντιδάκης, ο πατέρας του οποίου βρίσκεται ανάμεσα στους αγνοούμενους.

«Βρίσκομαι στην Κέρκυρα. Ελπίζω μήπως γίνει θαύμα και εύχομαι για το καλύτερο. Έχω ταξιδέψει πολλές φορές με αυτό το πλοίο. Το πλοίο δεν κάνει για αυτή τη δουλειά που το έχουν βάλει να κάνει. Είναι ακατάλληλο, δεν πρέπει να ταξιδεύει. Υπάρχουν και άλλα της ίδιας εταιρίας, στην ίδια κατάσταση. Δεν έχει πολλές καμπίνες, οι καμπίνες είναι μέσα στη βρόμα, έχει κοριούς, δεν έχει καλό φαγητό. Η κατάσταση είναι τραγική», ανέφερε ο κ. Γεροντιδάκης.

«Μας λένε ότι έχουν βρεθεί κάποια άτομα, ξέρουμε και εμείς ό,τι ακούγεται και από τα ρεπορτάζ. Μου είπαν ότι κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν καεί στο κάτω γκαράζ και ελπίζω ο πατέρας μου να είναι ένας από αυτούς», πρόσθεσε ο ίδιος.



«Γιατί αφήνετε ανθρώπους να καίγονται;»

«Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μου, αλλά μεγάλωσε και η αγανάκτηση για όλους τους αρμόδιους που δεν κινητοποιήθηκαν να φωνάξουν από την αρχή δυνάμεις από την Ιταλία. Έπρεπε να έρθει από την Αλβανία το πυροσβεστικό το μεγάλο.  Δύο μικρά πυροσβεστικά προσπαθούσα να σβήσουν τη φωτιά σε αυτό το καράβι. Γιατί δεν ήρθε και άλλη βοήθεια; Οι άνθρωποι είναι ζωντανοί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του ανθρώπου που βρέθηκε, και φωνάζουν βοήθεια. Και δεν μπορούν να πάρουν ειδικές στολές για να μπουν», είπε η κ. Μπεκιάρη.

«Έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας. Ο σύζυγός μου είναι ζωντανός, είναι επαγγελματίας και περιμένει βοήθεια. Το γνώριζε το πλοίο για αυτό και αρνήθηκε να πάρει καμπίνα. Για αυτόν τον επιχειρηματία υπάρχουν καταγγελία ότι καίει τα πλοία του για να πάρει αποζημιώσεις. Γιατί αφήνετε 12 ανθρώπους να καίγονται;», συνέχισε η ίδια εμφανώς ταραγμένη.

Η γυναίκα απηύθυνε και έκκληση στην πολιτεία και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανεύρεση των αγνοούμενων.