theodorikakos_avgenakis
Ελλάδα

Φρένο στα φαινόμενα οπαδικής βίας βάζει η κυβέρνηση - «Λουκέτο» στους συνδέσμους χούλιγκαν - Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν από τους Τάκη Θεοδωρικάκο, Κώστα Τσιάρα, Λευτέρη Αυγενάκη και Γιάννη Οικονόμου.

Τη Δευτέρα στις 11.30, θα ανακοινωθούν οι πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, μετά την δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Θεοδωρικάκος: Τέλος στους συνδέσμους χούλιγκαν

Τα νέα μέτρα έχει προαναγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναφερθείς στο πακέτο μέτρων για την οπαδική βία που θα ανακοινωθεί, έχει μιλήσει για το κλείσιμο των συνδέσμων χούλιγκαν και την υπό προϋποθέσεις λειτουργία των λεσχών φιλάθλων.

«Η πολιτεία ανταποκρίνεται στη λαϊκή απαίτηση να μπει τέλος σε αυτές τις καταστάσεις», έχει τονίσει.

Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους μετέχουν σε οπαδική βία και χουλιγκανικές δράσεις. «Θα προβλέπονται ποινές στέρησης ελευθερίας και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αναστολής. Θα επικρατήσει το ιδιώνυμο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ, επισήμανε ότι οι ΠΑΕ θα πρέπει να βάλουν «πλάτη» στην προσπάθεια αυτή υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καταλάβουν ότι οι χούλιγκανς δεν είναι η δύναμή τους.

Το υφυπουργείο Αθλητισµού, καθώς και τα συναρµόδια υπουργεία, ∆ικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη (αφού πρόκειται για ένα εγχείρηµα που αγγίζει τους Ποινικούς Κώδικες, το επιχειρησιακό σκέλος και φυσικά το αθλητικό κοµµάτι) επιτάχυναν τις διαδικασίες για την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή των εν λόγω προβλέψεων, προκειµένου να ολοκληρωθεί άµεσα το εγχείρηµα, που ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει πριν από µερικούς µήνες.

Μάλιστα, όπως είχε προαναγγείλει ο αρµόδιος υφυπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, µε το πλαίσιο που επεξεργάστηκαν οι κυβερνώντες θα καταστεί εφικτή η εναρµόνιση του εγχώριου θεσµικού πλαισίου µε τις οδηγίες και προτάσεις των διεθνών οργανισµών. «Στόχος είναι η προσπάθεια αυτή να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο άµεσα, για να εκπέµψει η Πολιτεία ένα ηχηρό µήνυµα κατά της βίας. Υπάρχει ήδη ένα αρχικό σχέδιο πάνω στο οποίο εργαζόµαστε εδώ και καιρό, προσαρµόζοντας τα νέα δεδοµένα», είχε σημειώσει στα «Παραπολιτικά» κυβερνητικός παράγοντας που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις διεργασίες προς την υιοθέτηση των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι.

«Θα επιδιώξουµε µάλιστα τη µέγιστη πολιτική συναίνεση», προσθέτει ο ίδιος, θέλοντας να καταδείξει τις κυβερνητικές σκέψεις και στοχεύσεις στο µέτωπο αυτό. Στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασµών, οι οποίοι τελούν υπό την εποπτεία του Μεγάρου Μαξίµου και θα ανακοινωθούν είναι:
µετατροπή του καθεστώτος του «ιδιωνύµου» στην κατεύθυνση της κατάργησης στην πράξη της αναστολής των ποινών που επιβάλλονται για περιστατικά αθλητικής βίας (ανεξαρτήτως της βαρύτητάς τους). Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, το µέτρο αυτό θεωρείται ότι θα συµβάλει καθοριστικά στον περιορισµό των βιαιοπραγιών, καθώς θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά τέτοιου είδους φαινόµενα. Πρόκειται για πρόβλεψη που είχε προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων σε νοµικούς, πολιτικούς και αθλητικούς κύκλους όσον αφορά το κοµµάτι της άρτιας εφαρµογής της. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση φαίνεται πως η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει, εξετάζοντας πάντως προσεκτικά κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής.
-Ακόµα µία εισήγηση στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σηµασία είναι η απαγόρευση της κάλυψης των χαρακτηριστικών των προσώπων στους αγωνιστικούς χώρους (µε κουκούλες, µαντίλια και άλλους αντίστοιχους τρόπους), προκειµένου να εντοπίζονται άµεσα οι υπεύθυνοι τυχόν παράνοµων πράξεων.