Τον περασμένο Οκτώβριο, στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Επίτροπο στην Ε.Ε. και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να εξεταστούν προτάσεις «όπως η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου, ως Ευρωπαϊκή Ένωση να ξανακάνουμε δηλαδή στο φυσικό αέριο αυτό το οποίο κάναμε εξαιρετικά επιτυχημένα στα εμβόλια».

Η κεντρική αγορά και διοχέτευση εμβολίων από την Κομισιόν, το κοινό ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και άλλες ανάλογες ενέργειες έχουν ενισχύσει την πεποίθηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι σε στιγμές κρίσης, η βέλτιστη λύση είναι ο συντονισμός της δράσης των κρατών-μελών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ισχύς εν τη ενώσει. Έτσι και τώρα, στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο κ. Μητσοτάκης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή και πλήρως με τη θέση της Ε.Ε. και σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες θέλει να δει τα πράγματα να προχωράνε ένα βήμα πιο πέρα. Μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση, στο πλαίσιο της πορείας προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, την οποία ένθερμα υποστηρίζει.

Κατά την παρέμβασή του χθες το απόγευμα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης από το Βουκουρέστι υπογράμμισε την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη στην Ουκρανία, η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της οποίας έχει παραβιαστεί. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον ιστορικό αναθεωρητισμό με τη χρήση βίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ακόμη ενόψει της αποψινής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινή απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας. Και αυτό, όπως τόνισε, αφορά τόσο την επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και την ανάγκη η Ευρώπη να μην είναι εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

«Η φθηνότερη πηγή ενέργειας σήμερα είναι η πράσινη ενέργεια. Και χρέος μας είναι να διευρύνουμε όχι μόνο τις πηγές ενέργειας ως προς την παραγωγή, αλλά και την τροφοδοσία μας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα σε φυσικό αέριο, μειώνοντας την εξάρτησή μας από τη Ρωσία», ήταν η πρώτη πρόταση που κατέθεσε δημόσια ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικολάι Τσιούκα, μετά τη συνάντησή τους.

Η δεύτερη πρόταση, στην οποία αναμένεται να δώσει έμφαση σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, είναι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς όλες οι χώρες σήμερα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιδοτούν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας», όπως τόνισε στο Βουκουρέστι.