«Στη συγκεκριμένη κρίση η Μέρκελ θα είχε διαχειριστεί πολύ διαφορετικά και στρατηγικά και επικοινωνιακά τις διαπραγματεύσεις της Δύσης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τους δημοσιογράφους Ανδριάνα Ζαρακέλη και Λάμπρο Καλαρρύτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Circle Group, Γιάννης Σαλαβόπουλος, αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας απέναντι στις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις.

«Προσπαθούν να διαχωρίσουν την στάση και την απόφαση Πούτιν από το ρωσικό λαό και προφανώς προσπαθούν να τηρήσουν επικοινωνιακά μια στάση της στηλίτευσης της στρατηγικής Πούτιν διαχωρίζοντας την από τον λαό προσπαθώντας να βοηθήσουν κατά κάποιο τρόπο την Ουκρανία αλλά νομίζω ότι εδώ έχουν γίνει τραγικά λάθη από το Δυτικό κόσμο. Θεωρώ αδιανόητο τον 21ο αιώνα να ξαναζούμε έναν πόλεμο και μάλιστα αναίτιο επί της ουσίας στη γειτονιά μας. Προφανώς υπάρχει ευθύνη της Δύσης και της Αμερικής και της ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλαβόπουλος.

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι ο πρόεδρος Πουτιν επιχείρησε τώρα την εισβολή, ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Circle Group απάντησε: «Καταρχήν υπάρχει μια πάρα πολύ αδύναμη κυβέρνηση στην Ουκρανία, με μια πολύ αδύναμη πολιτική προσωπικότητα. Άρα αυτό ήταν μια μοναδική ευκαιρία. Το δεύτερο είναι μια πολύ αδύναμη Αμερική πριν πάω στη Γερμανία γιατί η Αμερική παίζει πιο σημαντικό ρόλο».

«Αν υπήρχε ένας συνομιλητής του Πούτιν που κατά κάποιο τρόπο υπήρχε ένας περίεργος κώδικας επικοινωνίας και ασυνήθιστος κιόλας ήταν η Μέρκελ. Τη Μερκελ παρότι μπορεί να την κατηγορήσει κανείς για πολλά πράγματα ή να διαφωνήσει μαζί της για πολλά πράγματα και στρατηγικές θεωρώ ότι στην προηγούμενη κρίση ήταν αυτή που έσωσε τα προσχήματα για λογαριασμό του Δυτικού κόσμου και δυστυχώς μας λείπει η Μέρκελ αυτή τη στιγμή, μας λείπει μια Μέρκελ. Στη συγκεκριμένη κρίση η Μέρκελ θα είχε διαχειριστεί πολύ διαφορετικά και στρατηγικά και επικοινωνιακά τις διαπραγματεύσεις της Δύσης», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι χαρακτηριστικό ο Μακρόν και μιλούσε επί δύο ώρες με τον Πούτιν και τον έγραψε στα παλιά των υποδημάτων του και την επόμενη μέρα αναγνώρισε δύο δημοκρατίες δηλαδή είναι απίστευτη η πολιτική αφέλεια αυτού του βεληνεκούς των αρχηγών. Ο Μακρόν επίσης είναι πρόεδρος που πάει σε εκλογές άρα έχει περιορισμένες δυνατότητες και η γερμανική κυβέρνηση είναι καινούργια, δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά της οπότε ήταν μια μοναδική ευκαιρία για να χτυπήσει, του δόθηκαν και οι αφορμές οπότε είπε ή τώρα ή ποτέ», δήλωσε επιπρόσθετα.