Βενιζέλος στο ΝΑΤΟ: "Δεν υπάρχει πρόβλημα ονόματος, υπάρχει πρόβλημα ουσίας"
Ενημέρωση των ομολόγων του υπουργών Εξωτερικών
Ενημέρωση των ομολόγων του υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, στη διάρκεια του δείπνου εργασίας που έγινε στις Βρυξέλλες, σχετικά με την ευρωπαϊκή, ενταξιακή, πορεία του Μαυροβουνίου. Επίσης είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις ως προς το ζήτημα της πΓΔΜ, υπογραμμίζοντας την διεθνή διάσταση του θέματος και την ανάγκη εντατικοποιήσεως των προσπαθειών επιλύσεως του ονοματολογικού, με τη μεσολάβηση του Αμερικανού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτζ, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας του διεθνούς Οργανισμού, που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εξέλιξη.
Μετά το πέρας της ενημερώσεως ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι μετά μακρά συζήτηση προτάθηκε στη Γεωργία μια δέσμη μέτρων αναβαθμίσεως της εξωτερικής της σχέσεως με το ΝΑΤΟ, ενώ, σε σχέση με το Μαυροβούνιο αποφασίστηκε να ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο, μέχρι το τέλος του 2015, να εκτιμήσουν οι ΥΠΕΞ ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσκληθεί το Μαυροβούνιο να συναντήσει τη Συμμαχία. Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Αναφορικώς με το θέμα της ονομασίας τωης πΓΔΜ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε: «Συζητήσαμε φυσικά και για το πρόβλημα της γειτονικής μας χώρας της πΓΔΜ, όπου μείναμε στο πλαίσιο του Βουκουρεστίου, αλλά είχα την ευκαιρία να εξηγήσω για ακόμα μία φορά ότι εδώ δε μιλάμε για μια διμερή διαφορά, αλλά για ένα διεθνές ανοιχτό ζήτημα, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας...Επίσης, πρέπει να εξηγούμε πάντα ότι δεν υπάρχει ένα πρόβλημα ονόματος, υπάρχει ένα πρόβλημα ουσίας. Το όνομα κωδικοποιεί ένα ουσιαστικό πρόβλημα περιφερειακής σταθερότητας, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, σεβασμού της Συμφωνίας της Αχρίδας, σεβασμού της συμφωνίας του Μαρτίου του 2013, μεταξύ των βασικών πολιτών κομμάτων της γειτονικής μας χώρας, για την οποία ενδιαφερόμαστε πολύ, έχουμε έντονη οικονομική και επενδυτική παρουσία, έχουμε πάντα ανοιχτές τις πόρτες μας στους επισκέπτες από τη γειτονική μας χώρα. Αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ελληνική θέση είναι συγκεκριμένη, μετριοπαθής, υπεύθυνη, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και περιμένουμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».
Λ.Σ.Μ.