Ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, στάθηκε μεταξύ άλλων στα κάτωθι σημεία:

Αναφορικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων: Κατά πάσα πιθανότητα αυτό το κείμενο που ήρθε στην δημοσιότητα δεν έχει εχέγγυα ότι είναι αυτό στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές. Νομίζω ότι το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για την ύπαρξη ενός κειμένου, έστω και αν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των πλευρών για το περιεχόμενο και τους όρους του κειμένου αυτού, είναι μια ένδειξη ενθαρρυντική. Θα ήμουν επιφυλακτικός ως προς τον ρυθμό εξέλιξης που θα έχουν τα πράγματα γιατί βλέπω ότι συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, εξακολουθεί και η Ρωσία να μη μας δίνει σαφείς και συγκριμένες ενδείξεις για τους ακριβείς στόχους της εισβολής της οπωσδήποτε όμως είναι ένα θετικό σημείο αυτό και από αυτή την άποψη θα το θεωρούσα ενθαρρυντικό. Στην «κλίμακα αισιοδοξίας» θα το τοποθετούσα αυτό στο 1,5. Η αίσθησή μου είναι ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας.

Για την χθεσινή ομιλία του Πούτιν

Είναι ένα πολύ κακό σημάδι, ένας πολύ κακός οιωνός για τον τρόπο με τον οποίο ο ρώσος πρόεδρος και οι σύμβουλοι του αντιμετωπίζουν τα διεθνή θέματα και κυρίως την κρίση που δημιουργήθηκε με την εισβολή της Ρωσίας. Δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας, δείχνει ακαμψία και εριστικό πνεύμα. Είναι πολύ δυσμενή στοιχεία αυτά και βεβαίως υπάρχει και το στοιχείο της σκοπιμότητας και του εντυπωσιασμού στη χρήση μιας τέτοιας φρασεολογίας αλλά οπωσδήποτε δεν είναι δείγμα σοβαρής και ψύχραιμης εξέτασης των πραγμάτων τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί και τέτοιου είδους εκφράσεις. Το ίδιο θα έλεγα αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό και για την έκφραση του Αμερικανού προέδρου που δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει ως εγκληματία πολέμου. Καλό είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο να αποφεύγονται τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί όταν η κατάσταση είναι σε κρίσιμο σημείο και είναι και πολύ οξυμένη. Ο Μπάιντεν προφανώς ήθελε να δώσει έμφαση στην αποδοκιμασία των ρωσικών ενεργειών αλλά τέτοιες εκφράσεις δεν διευκολύνουν και τις προσπάθειες τις παρασκηνιακές που καταβάλλονται για την παύση των εχθροπραξιών.

Ακούστε τη συνέντευξή του