Ο εκτελεστικός διευθυντής περιεχομένου της διαΝEOσις , Θοδωρής Γεωργακόπουλος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε στάθηκε στα εξής σημεία:

Αναφορικά με ανασφάλεια και την απογοήτευση που βρίσκονται στην κορυφή της έρευνας της διαΝέοσις: Οι αλλεπάλληλες κρίσεις, κοσμοϊστορικά γεγονότα. Η αλήθεια είναι ότι γενικά διαχρονικά κυρίως αρνητικά συναισθήματα δηλώνουν οι ερωτηθέντες όταν τους κανουμε τέτοιες ερωτήσεις στις έρευνες. Υπήρξε μια έκρηξη αισιοδοξίας, πρωτοφανής, στις αρχές της κρίσης της πανδημίας του κοροναϊού, τους πρώτους μήνες που ήμασταν κλεισμένοι σε καραντίνα είχαμε την αισιοδοξία στην πρώτη θέση. Ήταν μια αντίδραση της στιγμής, πιστεύαμε ότι θα το ξεπεράσουμε κατά κανόνα όμως μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, μετά από δύο χρόνια πανδημίας πια όπου οι αρχικές προσδοκίες διαψεύδονταν ξανά και ξανά και έχουν περάσει πλέον δύο χρόνια και δεν έχουμε τελειώσει και όταν κάναμε την έρευνα είχε ήδη αρχίσει το κύμα της ακρίβειας, πριν από την έναρξη του πολέμου ανασφάλεια, απογοήτευση , θυμός είναι τα πρώτα συναισθήματα που αισθάνονται οι Έλληνες βέβαια υπάρχουν μικρές διαφορές ανάμεσα στις πληθυσμιακές ομάδες. Φαντάζεται κανείς ότι όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω των 3.000€ το μήνα το πρώτο συναίσθημα που νοιώθουν είναι οι αισιοδοξία αλλά για το γενικό πληθυσμό αρνητικά είναι τα πιο έντονασυναισθήματα.

Αναφορικά με τις απαντήσεις στο ερώτημα ποιες θεωρούν τις σημαντικότερες μελλοντικές απειλές για τον πλανήτη: Κάναμε αυτή την ερώτηση το Φεβρουάριο και τότε για τις απειλές του κόσμου οι Έλληνες έβλεπαν πρώτη την κλιματική αλλαγή, κάτι το οποίο είναι διαχρονικό, πιστεύουμε ότι είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, μας αγγίζει όμως επαναλάβαμε την ερώτηση μετά την έναρξη του πολέμου μαζί με άλλες τέσσερις γιατί πιστεύαμε ότι λόγω συγκυρίας κάποια πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει και πλέον οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν σημαντικότερη απειλή τους πολέμους και τις συγκρούσεις. 1 στους 3 δηλώνει Νο1 απειλή αυτό το πράγμα ενώ πριν ήταν στο 13% αυτό το ποσοστό.

Αναφορικά με το ποσοστό που συμπληρώνουν οι Ρώσοι σε σχέση με το καλό ή κακό : Το ποσοστό που συμπληρώνουν οι Ρώσοι είναι «48,7% καλό» βεβαίως αυτό ήταν τον Μάρτιο μετά την έναρξη του πόλεμου. Δυο εβδομάδες πριν όταν είχαμε ξανακάνει την έρευνα ήταν 58% και πριν από μερικά χρόνια ήταν 77%. Αξίζει να πούμε ότι η ερώτηση μιλάει για ρώσους, όταν κάνουμε την ερώτηση για προσωπικότητες και ειδικά για τον Πούτιν η κατάρρευση των ποσοστών εκεί είναι μεγαλύτερη. Να πούμε ότι για πρώτη φόρα σε έρευνα, δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό, τα θετικά συναισθήματα προς τους αμερικανούς είναι υψηλότερα σε ποσοστό από τα ποσοστά προς τους ρώσους.

Ο Πούτιν είναι 18,8% θετικές απόψεις ενώ ο Μπάϊντεν έχει 28% θετικές απόψεις

Και επίσης δυο χρόνια νωρίτερα ο Πούτιν είχε 41% θετικές απόψεις, έχει επίπτωση. Με εξαίρεση τον Μακρόν όλα τα άλλα ονόματα που είχαμε βάλει από διεθνείς ηγέτες και διεθνείς προσωπικότητες έχουν περισσότερες αρνητικές απόψεις από ότι θετικές και στην περίπτωση του Ζελένσκι, και στην περίπτωση της Μέρκελ και του Σολτς.

Ο Μακρόν έχει τόσες θετικές απόψεις λόγω του «Ελλάς –Γαλλία συμμαχία», λόγω του ότι μας έχει βοηθήσει αμυντικά και της θέσης που έχει πάρει κατά των Τούρκων;

Όλα μαζί. Έχει κατοχυρωθεί η Γαλλία ως ο πιο σημαντικός σύμμαχος της χώρας μας, με πολύ μεγάλη διαφορά από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που ακολουθούν. Το 65% λεει ότι η Γαλλία είναι η καλύτερη σύμμαχος της Ελλάδας.

Ερωτηθείς αν το ποσοστό που παίρνει το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης έχει να κάνει με το Metoo και με όλα όσα ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο: Προφανώς, είχαμε κάνει την ίδια ερώτηση τέσσερα χρόνια πριν αυτοί που θεωρούσαν το πρόβλημα πολύ ή αρκετά τότε ήταν 65% και μάλιστα αυτοί που θεωρούσαν πολύ μεγάλο το πρόβλημα πλέον έχουν διπλασιαστεί.

Αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά στα θέματα των κοινωνικών δικαιωμάτων όπως το υψηλό ποσοστό που είναι θετικό σε σχέση με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ακριβώς και είναι και πολύ αυξημένο το ποσοστό αυτών που συμφωνούν με την τεκνοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια πλέον.

Ερωτηθείς πως χαρακτηρίζει αυτή την προοδευτική ματιά που έχουν οι πολίτες στα θέματα που έχουν να κάνουν με τα κοινωνικά δικαιώματα

Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη η οποία παρατηρείται και σε άλλες κοινωνίες. Το επιπλέον θετικό και αισιόδοξο είναι ότι μέσα στην συγκυρία, μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις και τραγωδίες θα περίμενε κανείς, και έχει συμβεί σε άλλες κοινωνίες, οι Έλληνες να ταμπουρωθούν σε έναν συντηρητισμό. Να υποχωρήσουν δηλαδή όλες αυτές οι ιδέες οι λίγο προοδευτικές να μπουν σε δεύτερη προτεραιότητα, να εγκλωβιστούμε και να μπούμε στο καβούκι μας. Αυτό δεν φαίνεται. ότι συμβαίνει.

Αναφορικά με το μεγάλο ποσοστό που παίρνει η επαναφορά της θανατικής ποινής: Αυτό ειναι λίγο-πολύ διαχρονικό, δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ σε σχέση με παλαιότερες εποχές και υποδεικνύει το αίσθημα ασφάλειας που υπάρχει στην κοινωνία το οποίο δεν είναι έντονο και υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια.

Αναφορικά ποσοστό του 64% που θεωρεί θετική την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ: Έχουμε επιστρέψει σε ποσοστά φιλοευρωπαϊσμού σαν και αυτά που είχαμε πριν από την κρίση των μνημονίων. Είμαστε φιλοευρωπαϊκός λαός και οι συνέπειες που είχαμε δει το ’15-’16 με την έκρηξη κάποιου αντιευρωπαϊσμού φαίνεται ότι έχουν σβήσει τελείως. Υπάρχει μόνο ένα ηλικιακό γκρουπ που απαντάει πιο αντιευρωπαϊκά από όλα τα υπόλοιπα είναι οι 25-39. Αυτοί στις αρχές της κρίσης το ’10 ήταν είτε έφηβοι είτε μόλις έκαναν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και επηρεάστηκαν σε μια ηλικία που διαμόρφωναν και την προσωπικότητά τους και την ταυτότητά τους στην αγορά εργασίας στην κοινωνία πάρα πολύ από την κρίση, πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Αναφορικά με το υψηλό ποσοστό της κακής ψυχικής υγείας των νέων 17 έως 24 ετών: Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το έχουν αντιληφθεί οι μεγαλύτερες ηλικίες για τους νέους γιατί θέτουν οι νέοι οι ίδιοι τα προβλήματα της ψυχικής υγείας σαν ένα από τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά οι άνω των 65 για παράδειγμα όταν τους ρωτάνε «οι νέοι τι προβλήματα αντιμετωπίζουν;» μόνο το 8% αναφέρει τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι κάτι που πρέπει να το δούμε.

Ξέρω ότι όλα τα πολιτικά κόμματα αυτή την έρευνα την έχουν ξεκοκαλίσει ήδη αυτή την εβδομάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του