«Η Όμικρον 2 είναι πιο μεταδοτική και για αυτό υπάρχει η έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το σύστημα υγείας ανταποκρίνεται.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής ζήτησε την αναβάθμιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας.

Παράλληλα συνέστησε σε όλους να φορούν μάσκες ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους.

Ακόμη ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως μετά το Πάσχα θα πρέπει να επιχειρηθεί να φύγει η μάσκα από τα σχολεία.

Για την τέταρτη δόση, είπε πως θα πρέπει να το σκεφτούμε για κάποιες ηλικίες και πάνω.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Τζανάκη στα Παραπολιτικά 90,1

«Εδώ και 2-3 εβδομάδες είχαμε είπε ότι τα κρούσματα θα τα συντηρήσει η Όμικρον 2 η οποία θα αντικαταστήσει την Όμικρον. Είναι μια υπό-παραλλαγή που μοιάζει πολύ με την Όμικρον πλην όμως είναι ακόμα πιο μεταδοτική απ’ αυτήν. Γι’ αυτό κι άλλωστε έχουμε κι αυτήν την έξαρση τώρα. Δεν είναι όμως ικανή να συντηρήσει ή να προκαλέσει μια ανάλογη της Όμικρον έξαρση που ζήσαμε τις πρώτες ημέρες του έτους αλλά είναι ικανή να συντηρήσει τα κρούσματα και ενδεχομένως να συντηρήσει ως ένα βαθμό τις νοσηλείες, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους στα επίπεδα που είμαστε τώρα ή λίγο χαμηλότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το υγειονομικό σύστημα είναι στο 40-50% των δυνατοτήτων του να ανταποκριθεί. Νομίζω τα διαχειριζόμαστε όλα αυτά και αντιμετωπίζουμε τον ιό, την πανδημία έξω στους χώρους δουλειάς, στην κοινωνία, στις κοινωνικές μας υποχρεώσεις με προσοχή. Θα πρέπει ίσως να αναβαθμιστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους οίκους ευγηρίας και σε άλλες δομές φιλοξενίας ευάλωτων ανθρώπων ώστε να αποφευχθούν μολύνσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν πολύ ηλικιωμένα και άκρως ευπαθή άτομα με πολλά προβλήματα υγείας, να τα οδηγήσουν σε μια αποσταθεροποίηση των συνοδών νοσημάτων και πιθανώς σε μια κακή έκβαση», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, επισήμανε: «Εγώ ανεξαρτήτως το τι θα πούνε οι ιθύνοντες θα φοράω τη μάσκα μου όπου υπάρχει συνωστισμός, φυσικά μέσα σε εσωτερικούς χώρους, κι όπου υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους. Από εκεί και ύστερα μπορούμε να πάμε σε μια χαλάρωση της μάσκας σε ορισμένες εκδηλώσεις όπως είναι η εστίαση παραδείγματος χάρη, πιθανώς στα σχολεία. Πιθανότατα μετά το Πάσχα θα πρέπει να το επιχειρήσουμε».

Αναφορικά με την 4η δόση του εμβολίου, διευκρίνισε: «Η 4η δόση πιθανότατα θα αποφασιστεί με τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες. Θα έλεγα ότι πρέπει να σκεφτούμε μια αναμνηστική δόση ακόμα σε άτομα ίσως υπερήλικα. Θα είναι πάνω από 70, πάνω από 75 ετών θα πρέπει να το σκεφτούμε για να τα διασφαλίσουμε διότι αυτά ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένα όσο απομακρύνονται πάνω από 5-6 μήνες από τον εμβολιασμό τους πιθανά να νοσήσουν και μάλιστα να εκδηλώσουν με κάποια σοβαρότητα τη νόσο ειδικά».

«Και επίσης όλα τα άτομα με συνοδά νοσήματα, ίσως πρέπει να διευρυνθεί κι ο κατάλογος των συνόδων νοσημάτων τα οποία θα πρέπει να προβλέπεται μια αναμνηστική δόση ακόμα. Θα έλεγα όλα τα άτομα που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, που έχουν αναπνευστική ανεπάρκεια και όλοι οι νεφροπαθείς κι όσοι έχουν νεφρική ανεπάρκεια θα έλεγα ότι είναι υποψήφιοι να κάνουν μια αναμνηστική δόση ακόμα», δήλωσε επιπρόσθετα.