Για μετά την Κυριακή 24 Απριλίου, δηλαδή για μετά το Πάσχα, αλλά, πάντως, πριν την έναρξη του φετινού καλοκαιριού, μετατίθεται τελικά, ως φαίνεται, η κατάργηση της υποχρέωσής μας να επιδεικνύουμε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, προκειμένου να εισέλθουμε στους κλειστούς, εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων της εστίασης, της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, καθώς και στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη μετάθεση της σχετικής απόφασης της κυβέρνησης, η οποία θα ακολουθήσει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προϊδέασε από νωρίς σήμερα το πρωί ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Πλεύρης: Πριν το καλοκαίρι...

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής πολύ χαρακτηριστικά:

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό παραμένει κανονικά, δεν υπάρχει θέμα κατάργησής του. Το θέμα είναι κατά πόσο θα το διατηρήσουμε στην απόλυτη μορφή του σχετικά με την πρόσβαση στους χώρους. Αυτό θα τεθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα δυναμικό, εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας. Στόχος της Κυβέρνησης είναι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να έχουμε τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς”...

Λίγη ώρα αργότερα, μετά το πέρας της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε η Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα θέματα της πανδημίας, στη χώρα μας και διεθνώς, η Σχολή συνόψισε ως εξής τα σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το πιστοποιητικό νόσησης συμπεράσματα, τα οποία προέκυψαν από την εκδήλωση:

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση της μάσκας φαίνεται ότι αυτά θα εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο ισχυρής σύστασης για ασθενείς αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση και σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού όπως τα ΜΜΜ αλλά και στις υγειονομικές μονάδες. Σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμών οποιεσδήποτε εξελίξεις θα πραγματοποιηθούν βάσει της αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων”…

Την προτεραιότητα της εκτίμησης όλων των διαθεσίμων στοιχείων σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, προκειμένου να προχωρήσουν νέες εισηγήσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων, υπογράμμισε, μάλιστα, με ιδιαίτερη έμφαση και ο ίδιος ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ως άνω εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής Αθήνας.


Μαγιορκίνης: Για έναν χρόνο ακόμη στην κοινότητα ο νέος κοροναϊός

Εξάλλου, τον ενδεχόμενο βασικό λόγο, για τον οποίο οι ειδικοί επιστήμονες στη χώρα μας και διεθνώς, τουλάχιστον στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, εισηγούνται την σταδιακή και πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού, αλλά μόνον σταδιακά, πολύ αργά και με μεγάλη προσοχή και με στάθμιση των τιμών όλων των επιδημιολογικών δεικτών, ιδιαιτέρως των λεγόμενων “σκληρών”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, σήμερα το απόγευμα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, ότι “τουλάχιστον για ένα έτος από σήμερα ο κοροναϊός θα κυκλοφορεί συνεχώς στην κοινότητα” και αυτό, συνεπώς, δεν θα επηρεαστεί από τις εξάρσεις και τις υφέσεις του φαινομένου.