Ένα self test την εβδομάδα θα κάνουν στο εξής μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τις αλλαγές στα μέτρα για τον κοροναϊό. Ειδικότερα περισσότερες λεπτομέρειες για το μέτρο των self test θα διευκρινιστούν σε επόμενη ΚΥΑ

Ειδικοί επισημαίνουν ότι με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια κάποια σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες, καθώς και μια μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά και στους εφήβους, με αντίστοιχη αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Ελλάδα περνάει σε μια φάση κατά την οποία θα συνυπάρχουμε με τον ιό, οι παραλλαγές του οποίου προκαλούν ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι με τον ίδιο τρόπο και η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως σε κάθε φάση της πανδημίας, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών. Αξίζει να σημειωθεί η υποδειγματική τήρηση των μέτρων από την εκπαιδευτική κοινότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, γεγονός που αποτυπώνεται και στα κλειστά λόγω κοροναϊού τμήματα ανά την επικράτεια, που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν το 0,02%.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ δεν απαιτεί self test για την προσέλευση των μαθητών στο σχολείο. Δεν είναι υποχρεωτικό το τεστ σε Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λετονία (από 1/4), Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία. Μόνο σε περίπτωση κρούσματος ζητούν τεστ σε Ιταλία, Κροατία, Πορτογαλία και Σλοβακία, ενώ στην Ολλανδία μόνο εφόσον οι μαθητές εμφανίσουν συμπτώματα.

Η σαφής τάση που παρατηρείται είναι στην κατεύθυνση της άρσης της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ για την προσέλευση στο σχολείο, ακόμη και στις λίγες χώρες στις οποίες απαιτείται.