Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση έκτασης 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό τα οποία ανήκουν στην Εκκλησία. Είναι η πρώτη φορά που δρομολογείται, έπειτα από πολλά χρόνια, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, μια ουσιαστική επένδυση, η οποία θα συνδεθεί με την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά.

Πριν από λίγο καιρό, ιδρύθηκε η εταιρεία με μοναδικό μέτοχο την Εκκλησία Σχιστό - Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού - Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη Α.Ε. και ήδη έχει έρθει σε επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, μέσω της μονάδας επιτάχυνσης διαγωνισμών (PPF), θα αναλάβει την ανάπτυξη του ειδικού χωροταξικού σχεδίου που θα απαιτηθεί για την αξιοποίηση της έκτασης. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της νέας εταιρείας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αντιπρόεδρος ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Φαρμάκης, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Θαν. Χριστόπουλος και μέλη ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο κ. Σωτήρης Μπερσίμης και ο Ελληνοαμερικανός Χρ. Μαραφάτσος, φίλος του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ieronimos
Σύμφωνα με το καταστατικό της, σκοπός της Σχιστό Α.Ε. είναι «ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η ανάπτυξη, η αξιοποίηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και η παροχή συναφών υπηρεσιών και ιδίως η εκτέλεση κάθε δραστηριότητας σχετικής με την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Κτήματος Σχιστού - Σκαραμαγκά σε όλη του την έκταση». Στους σκοπούς της Σχιστό Α.Ε. περιλαμβάνεται και «η επέκταση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής και η πολεοδομική τακτοποίηση της ζώνης αμφίπλευρα της Λεωφόρου Σχιστού με διεύρυνση των ορίων της και αξιοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης για παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης ή η χωροθέτηση ζώνης με χρήση μεταφόρτωσης απορριμμάτων».

Περιλαμβάνεται, επίσης, «ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εκμετάλλευση αποθηκευτικών και φορτοεκφορτωτικών χώρων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, διά της δημιουργίας ΒΙ.ΠΕ. (σ.σ.: Βιομηχανικής Περιοχής) προς εξυπηρέτηση της ανάπτυξης του Λιμένος Πειραιώς», αλλά και δραστηριότητες που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) ή από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

Στην Εκκλησία εκτιμούν ότι μετά το Σχιστό θα δρομολογηθούν και λύσεις για τα περιβόητα «ιερά φιλέτα στα νότια προάστια». Βασική επιλογή είναι το ακίνητο των 80 στρεμμάτων του ορφανοτροφείου θηλέων απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Υπάρχουν, όμως, και άλλες περιοχές (Φασκομηλιά, Βουλιαγμένη, Λεωφόρος Αλεξάνδρας κ.ά.), για τις οποίες έχει αποφασιστεί η αξιοποίηση με τη μέθοδο των δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών, οι οποίοι θα διασφαλίσουν τη διαφάνεια και την προσέλκυση «σοβαρών επενδυτών».

Παράλληλα, η Εκκλησία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικοπέδων στη Βουλιαγμένη, για τα οποία υπάρχει δικαστική διαμάχη με τον δήμο. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει με τα αρμόδια υπουργεία τη δημιουργία «εκκλησιαστικού Κτηματολογίου», που θα λύσει σημαντικά προβλήματα. Η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στην αξιοποίηση της περιουσίας, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα γίνει, εάν αυτή δεν αποτυπωθεί μέσω του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.

Από το 1988, όταν άρχισε η πρώτη προσπάθεια για την αξιοποίηση της περιουσίας, έχουν γίνει πέντε σημαντικές προσπάθειες, οι οποίες δεν κατέληξαν σε ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς υπήρχαν αντιδράσεις από την πλευρά πολλών μητροπολιτών, οι οποίοι επιμένουν πως οποιαδήποτε ενέργεια δεν θα πρέπει να συνδέεται με τη μισθοδοσία του Κλήρου.