Του Δημήτρη Κουνιά, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Οσοι συζητούν το τελευταίο διάστημα με συνεργάτες του πρωθυπουργού το θέμα της διαδοχής του κ. Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας μένουν με την εντύπωση ότι στο Μαξίμου όχι μόνο κυριαρχεί η άποψη ότι είναι εφικτή, υπό την παρούσα σύνθεση της Βουλής, η συγκέντρωση των 180 ψήφων για να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά και ότι το πρόσωπο που θα προταθεί από τη Ν.Δ. θα έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα διευκολύνουν βουλευτές από τα άλλα κόμματα, όπως και αρκετούς από τους ανεξάρτητους, για να τον υποστηρίξουν.

«Προτεραιότητα του κ. Σαμαρά είναι να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, να μη διακινδυνεύσουν όλα όσα έχουμε επιτύχει έως τώρα και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις», αναφέρουν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Οι ίδιοι άνθρωποι υπογραμμίζουν πως οι αναφορές του Μεσσήνιου πολιτικού περί εξάντλησης της τετραετίας και διεξαγωγής των εκλογών τον Ιούνιο του 2016 δεν είναι ρητορικά πυροτεχνήματα. 

ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟΣ

Στην κατεύθυνση αυτή, όλες οι πληροφορίες -μετά και την έμμεση, αλλά ξεκάθαρα αρνητική στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να συμμετάσχει στις σχετικές διαβουλεύσεις- συγκλίνουν στο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν πολύ σοβαρά για το ύπατο αξίωμα της χώρας την περίπτωση του πρώην επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σταύρου Δήμα. Ο κ. Δήμας δείχνει να συσπειρώνει ευρείες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, πέραν αυτών της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας πολιτικής διαδρομής του υπήρξε ήπιων τόνων, διαλεκτικός και συνθετικός, ενώ σήμερα διαθέτει πλούσια εμπειρία και σημαντικό δίκτυο διεθνών επαφών, που απέκτησε λόγω της θητείας του σε κομβικές θέσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έβρισκε αντίθετο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και την παπανδρεϊκή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, η οποία το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχει διαφορετικό βηματισμό από αυτόν του προέδρου του Κινήματος σε αρκετά ζητήματα. Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός ταλαντεύθηκε ιδιαίτερα κατά την επιλογή του νέου επιτρόπου της Ελλάδας το 2009 μέχρι να καταλήξει στην κ. Μαρία Δαμανάκη, καθώς θεωρούσε τον κ. Δήμα επιτυχημένο, αποδίδοντάς του δημοσίως εύσημα για το έργο του στην Κομισιόν. 

Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. δείχνει να έχει αποδοχή και από άλλα κόμματα της Βουλής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Φώτης Κουβέλης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με στελέχη του κόμματός του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανέλιξης του κ. Δήμα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θεωρεί πως ο νέος Πρόεδρος πρέπει να καλύπτει ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως να έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στον χώρο της πολιτικής και να διαθέτει κύρος και μετριοπάθεια. 

«Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο κ. Δήμας καλύπτει όλες αυτές τις προϋποθέσεις, ενώ μην ξεχνάτε ότι απ’ όποιο πόστο πέρασε άφησε την εντύπωση του αποτελεσματικού πολιτικού», αναφέρει πρόσωπο που παρακολουθεί από κοντά τις σχετικές διεργασίες. Σημειώνεται ότι ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε. έχει πάψει εδώ και αρκετό καιρό να συμμετέχει στις κομματικές διαδικασίες της Ν.Δ., καθώς έχει εγκαταλείψει το πόστο του αντιπροέδρου του κόμματος, ενώ προ ημερών αποχώρησε και από τη μετοχική σύνθεση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής». 

Οποιοιδήποτε σχεδιασμοί, πάντως, δεν θα έχουν καμία τύχη στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό 180 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Για αυτό βέβαια «εργάζεται» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προκληθούν πρόωρες εκλογές. 

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τις μελλοντικές εξελίξεις, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει καλή γνώμη για τον κ. Δήμα, καθώς, όπως λέγεται στο πολιτικό παρασκήνιο, δεν ξεχνά ότι στον αγώνα που έδινε για να φτιάξει πρωθυπουργικό προφίλ στις προηγούμενες εκλογές είχε βρει «ανοιχτή» την πόρτα του Κορίνθιου πολιτικού, όταν βρισκόταν στο υπουργείο Εξωτερικών ως μέλος της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου. Σημειώνεται ότι ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε. συνομιλεί τακτικά με τους κ.κ. Δημήτρη Παπαδημούλη και Νίκο Χουντή, με τους οποίους διατηρεί σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης. Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί μεταξύ του ίδιου και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, όπως και αρκετών βουλευτών της Ν.Δ., που βρίσκονται σήμερα στα έδρανα των ανεξάρτητων, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Κασαπίδης, Βύρων Πολύδωρας και Μίκα Ιατρίδη.

Δεν τον αφήνει αδιάφορο η όλη συζήτηση

Μπορεί ο Σταύρος Δήμας να απέχει από το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, ωστόσο σε διεθνές επίπεδο παραμένει απόλυτα ενεργός. Ελέω του ισχυρού στίγματος που άφησε ως επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γίνεται αποδέκτης ουκ ολίγων προσκλήσεων από αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια, προκειμένου να παραχωρήσει σειρά διαλέξεων με αντικείμενο τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Παράλληλα, ταξιδεύει συχνά στις Βρυξέλλες, όπου συναντά τους παλιούς του φίλους, προς τους οποίους δηλώνει ανήσυχος για τις εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο. Στο δίκτυο των επαφών του περιλαμβάνονται ισχυροί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους οποίους συνεργάστηκε στο παρελθόν κατά τη θητεία του στην Κομισιόν, όπως ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και υψηλά πολιτικά πρόσωπα χωρών της Ευρώπης, όπως ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, Εντ Μίλιμπαντ, ο νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, αλλά και η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. «Ο Σταύρος Δήμας βρίσκεται σε πολιτική ετοιμότητα, αλλά όχι με όρους κομματικής στράτευσης», αναφέρουν τακτικοί συνομιλητές του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν τον αφήνει αδιάφορο. Ο ίδιος, πάντως, όταν ερωτάται σχετικά, αποφεύγει να τοποθετείται, επισημαίνοντας μόνο τη θέση του περί εκλογής του ανώτατου άρχοντα της χώρας από τον λαό, τονίζοντας παράλληλα ότι ο διάδοχος του κ. Παπούλια «θα πρέπει να ενώσει τους Ελληνες, που έχουν πληγεί από τις πολιτικές λιτότητας, ενώ χρειάζεται να συμπεριφέρεται ως παράγων σταθερότητας».