Ο Άγιος Παϊσιος συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις στους πίνακες τηλεθέασης με τις εικόνες από την ταινία να προκαλούν συζητήσεις

Η σειρά «Άγιος Παϊσιος - Από τα Φάρασα στον ουρανό» που περιγράφει τη ζωή του Αγίου έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού και σημειώνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης στο Mega. Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων έχει γίνει στην Κόνιτσα και σε γύρω χωριά μιας και εκεί πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ο Άγιος Παϊσιος.

Χαρακτηριστική εικόνα στην σειρά του Mega είναι η σκηνή στην οποία ο Αρσένιος Εζνεπίδης (Άγιος Παΐσιος) προσεύχεται και ως παιδί και ως μεγάλος σε μια εκκλησία. Είναι η εκκλησία στην οποία είδε τον Χριστό, όπως αποκάλυψε αργότερα και στη μητέρα του.

Ποια εκκλησία είναι όμως αυτή;

Παρά το γεγονός ότι ακούγεται στην σειρά πως αναφέρεται στην Αγία Βαρβάρα (η οποία πράγματι υπάρχει και βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι του Αγίου στην Κόνιτσα) η συγκεκριμένη εκκλησία λέγεται Κόκκινη Παναγία και βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της κωμόπολης.



Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι που όπως φαίνεται τράβηξε το ενδιαφέρον της παραγωγής της σειράς και επιλέχθηκε για τις σκηνές της προσευχής. Σύμφωνα με το ipeirotika.gr, ο ναός είναι αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή και κτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα στον τύπο της μονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής.

Η σειρά Άγιος Παΐσιος
Η σειρά Άγιος Παΐσιος

H Κόκκινη Παναγιά της Κόνιτσας 

Σε λοφώδη τοποθεσία, στα βορειοδυτικά της πόλης και σε μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκεται η εκκλησία της Κόκκινης Παναγιάς. Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή και κτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα στον τύπο της μονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής.

Στην τοιχοδομία του ναού κυριαρχούν πλίνθοι, που προέρχονται από κοντινό ρωμαϊκό παλαιοχριστιανικό κτίριο.

Παρόλο που οι περισσότερες από τις τοιχογραφίες του ναού καταστράφηκαν, λιγοστές αλλά αξιόλογης τέχνης, διασώζονται στο χώρο του ιερού και χρονολογούνται στα τέλη του 14ου αιώνα. Πιθανά αποτελεί ενοριακό ναό παρακείμενου οικισμού, ο οποίος σήμερα δεν υφίσταται.

H Κόκκινη Παναγιά της Κόνιτσας