«Μέσω του εμβολιαστικού προγράμματος αναπτύξαμε δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που, αν και στο παρελθόν εξαγγέλθηκαν πολλές φορές, ποτέ δεν έγιναν πράξη». Αυτό υπογραμμίζει σήμερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τονίζει επίσης με νόημα ότι για το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τέταρτη δόση, δηλαδή δεύτερη ενισχυτική, του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού στον γενικό πληθυσμό ή σε ειδικές κατηγορίες θα αποφανθούν αποκλειστικά οι ειδικοί επιστήμονες-μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Κύριε γενικέ, πώς νιώθετε όταν σας λένε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει αποτύχει, τη στιγμή κατά την οποία η χώρα μας μετρά περισσότερους από 20,5 εκατ. εμβολιασμούς, ενώ υπάρχουν ολόκληρες περιοχές του κόσμου, όπως το Χονγκ Κονγκ και ο Δυτικός Ειρηνικός, με εμβολιαστική κάλυψη μόλις 35% για τους πολίτες ηλικίας άνω των 70 ετών;

Χάρη στον εμβολιασμό σώθηκαν περισσότεροι από 20.000 συμπολίτες μας και πολύ περισσότεροι γλύτωσαν τη βαριά νόσηση και επιπλοκές στην υγεία τους. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατάφερε να κρατήσει την οικονομία και την κοινωνία μας ανοικτή, χωρίς lockdown, όπως είχαμε πριν από την έναρξη των εμβολιασμών. Επίσης, πετύχαμε να εμβολιαστεί το 85% των ενήλικων πολιτών, και ειδικότερα για τους πολίτες άνω των 60 ετών το 91,2%, και να είμαστε στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτά, πιστεύω, δίνουν μια ικανοποιητική απάντηση, δεν συμφωνείτε;

them

Νομίζετε ότι μπορούσαμε να τρέξουμε πιο γρήγορα τους εμβολιασμούς; Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός των ανθρώπινων απωλειών στη χώρα μας εξαιτίας επιπλοκών της νόσου COVID-19 οφείλεται κυρίως στη μειωμένη, λένε, ταχύτητα του εμβολιαστικού προγράμματος.

Σας ανέφερα τα στοιχεία στην προηγούμενη ερώτηση. Θα ήταν ιδανικό να είχαν εμβολιαστεί όλοι αμέσως, και ειδικά οι πολίτες άνω των 60 ετών να είναι όλοι εμβολιασμένοι. Όμως, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και πάνω από έναν χρόνο εμβολιαστικού προγράμματος είναι πλέον εμφανές και αποδεκτό ότι οι λόγοι που δεν εμβολιάζεται κάποιος οφείλονται κυρίως σε -λανθασμένες κατά τη γνώμη μου- προσωπικές, θρησκευτικές, πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, αλλά παντού. Εμείς έχουμε πετύχει να είμαστε στον μέσο όρο του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης της Ευρώπης.

Να περιμένουμε άμεσα την έναρξη χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, ειδικά για τους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών και τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, αλλά και τον γενικό πληθυσμό; Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, έχει δηλώσει ότι αυτό το ενδεχόμενο θα το συναντήσουμε άμεσα.

Η τέταρτη δόση χορηγείται αυτή τη στιγμή στους ανοσοκατεσταλμένους. Οι αποφάσεις αυτές είναι καθαρά επιστημονικές και βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα τη στιγμή που λαμβάνονται. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αφού μελετήσει τα δεδομένα, θα μας δώσει τις οδηγίες - και να επισημάνω εδώ ότι η δική μας επιτροπή απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να σταθμίζει τα δεδομένα και να λαμβάνει αποφάσεις με μεγάλη ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Άρα, για να το πω πιο απλά: Όταν μας το υποδείξουν οι επιστήμονες.