Ξεκινά στη Λαμία η κατασκευή του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού – Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης, Τεκμηρίωσης και Ψηφιακής Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδα, αρχικού προϋπολογισμού 2.450.000 €, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την έναρξη των εργασιών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μαρτίου, ειδική εκδήλωση στο χώρο ανέγερσης του μουσείου και τελέστηκε και αγιασμός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου είναι η ανέγερση Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας.

Το νέο κτίριο θα γίνει διώροφο, ωφέλιμου εμβαδού 993,17 τμ. με υπόγειο και βοηθητικούς χώρους εμβαδού 451,46 τμ. και θα στεγάσει μεταξύ άλλων:

• Αίθουσα έκθεσης – συντήρησης – τεκμηρίωσης και αίθουσα εργαστηρίων στο υπόγειο.

• Αίθουσα μόνιμης έκθεσης , αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και το γραφείο προσωπικού στο ισόγειο.

• Βιβλιοθήκη και αίθουσα διαλέξεων – ομιλιών – σεμιναρίων στον ά όροφο.

Το μουσείο θα ανεγερθεί σε ακίνητο, το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λαμιέων. Για τη μελέτη του έργου μερίμνησε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξασφάλισε τη χρηματοδότησή του, προχώρησε στη δημοπράτηση και επιβλέπει την εκτέλεσή του.

«Μέρα χαράς η σημερινή για τον τόπο μας. Η προσπάθειά μας με τη Μητρόπολη Φθιώτιδας για τη δημιουργία του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού στη Λαμία παίρνει σάρκα και οστά με την έναρξη της κατασκευής του έργου. Πρόκειται για ένα έργο Ιστορίας, Πολιτισμού, Πίστης και Γνώσης», δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Ένα έργο που «φωτίζει» τιμητικά το παρελθόν, αντανακλά όμως εμφατικά και στο μέλλον. Στους επισκέπτες και τους πολίτες της Λαμίας. Αλλά πάνω απ’ όλα στα παιδιά μας, που τους ανήκει ό,τι κάνουμε. Ευχαριστώ θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών για την ευκαιρία και αυτής μας της κοινωνικά ωφέλιμης συνεργασίας», πρόσθεσε.

Έπειτα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών δήλωσε: «Δημιουργείται ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο. Μία πραγματική επένδυση, η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς επένδυσης. Είναι επένδυση οικονομική, επένδυση στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην ιστορία, στην εκπαίδευση, στην έρευνα».