Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς και για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. Στυλιανός Λουκίδης.

Ειδικότερα, ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και στην 4η δόση.

«Την Όμικρον 2 και να θέλουμε να την ξεχάσουμε δε θα μας ξεχάσει αυτή, υπάρχει μία μεγάλη διασπορά στην κοινωνία και δεν πιέζει μέχρι στιγμής, λόγω της ηπιότητας της νόσου, το σύστημα υγείας.

Η αύξηση των θανάτων είναι απότοκο των τελευταίων 2 μηνών. Έχουν αλλάξει οι ηλικίες νοσηλείας. Πλέον νοσηλεύονται άνθρωποι πολύ μεγάλης ηλικίας και υπάρχουν 2 κατηγορίες ασθενών.

Είναι οι άνθρωποι από Covid και αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας και βρίσκονται με Covid. Αυτό δεν είναι μία απλή νοσηλεία», επισήμανε, μιλώντας στο MEGA.


Για την τέταρτη δόση του εμβολίου

«Σε διεθνή περιοδικά υπάρχουν έρευνές για την 4η δόση, σύμφωνα με τις οποίες, η προστασία απέναντι στη μόλυνση φαίνεται να είναι μικρής διάρκειας και δεύτερον εξακολουθεί να παρέχει μεγάλη προστασία από τη νόσο.

Σχετίζεται άμεσα από την ηλικία των ανθρώπων που νοσούν. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό που έχουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα είναι να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία μέσω της 4ης δόσης αλλά και μέσω της δικής μας ατομικής ευθύνης, να συνεχίσουμε την στρατηγική των αντιικών χαπιών και τρίτον να εφαρμόζουμε αυστηρά τα υγειονονομικά πρωτόκολλα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Το φθινόπωρο θα δούμε με βάση τις μελέτες που τρέχουν, εάν θα πρέπει να κάνει ο κόσμος το ετήσιο εμβόλιο για τον κοροναϊό. Σε αυτήν τη φάση οφείλουμε να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα», κατέληξε λέγοντας ο κ. Λουκίδης.