Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μίλησε ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης και τοποθετήθηκε επί της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας ενώ εστίασε στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Αρχικά ο κ. Λουκίδης επισήμανε πως το καλοκαίρι παρατηρήθηκε υψηλός αριθμός μολύνσεων από Covid, όμως το σύστημα υγείας δεν δέχεται την ίδια πίεση με πέρυσι.
«Μέχρι πέρυσι βλέπαμε πνευμονίες, χρησιμοποιούσαμε υψηλές ροές οξυγόνου. Είχαμε το αναπνευστικό στο κέντρο των εξελίξεων, ενώ φέτος δεν το έχουμε αυτό. Δεν βλέπουμε πνευμονίες. Βλέπουμε μεγάλους ανθρώπους που έχουν δίπλα τους συνοδά νοσήματα που απορρυθμίζονται εξαιτίας της λοίμωξης, όπως θα απορρυθμίζονταν από κάθε λοίμωξη. Αυτή είναι η αλλαγή των χαρακτηριστικών που βλέπουμε το τελευταίο εξάμηνο και είναι σταθερή», είπε.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κοροναϊό παραμένουν σε αναστολή μέχρι το τέλος του έτους. Στο παρελθόν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση σκόπευε να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και να λάβει σχετικές αποφάσεις για το εάν θα επιστρέψουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.
«Υπάρχει ένα ποσοστό που λείπει, σαφέστατα. Δυστυχώς δεν υπήρχαν από αυτή την ομάδα ατόμων αιτιάσεις που να είχαν λογικό υπόβαθρο. Παρασύρθηκαν από τις θεωρίες συνωμοσίας κι αυτό είναι κάτι που δεν συνάδει με την με την υγειονομική κάλυψη και υγειονομική υποστήριξη. Όλα τα υπόλοιπα είναι πλέον πολιτική απόφαση για το τι θα γίνει με τη συγκεκριμένη ομάδα», σχολίασε ο Στέλιος Λουκίδης.
«Από την άλλη θέλω να πω ότι στην Ελλάδα έχουμε φτιάξει ένα περιβάλλον εξωτερικών ασθενών με τα αντιικά φάρμακα, το οποίο πρακτικά δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Σε μικρό χρονικό διάστημα κάποιος άνθρωπος με υψηλό ρίσκο για σοβαρή νόσηση μπορεί να πάρει αντιικά φάρμακα και να προλάβει την εξέλιξη και να μπορέσει να προστατεύσει τους ανθρώπους αυτούς», συμπλήρωσε.

Για τη γρίπη

Επιπλέον, ο Στέλιος Λουκίδης αναφέρθηκε στη συνύπαρξη του κοροναϊού και της γρίπης τον φετινό χειμώνα. Όπως τόνισε ο ίδιος, η γρίπη φέτος θα είναι σίγουρα παρούσα στην καθημερινότητά μας, επειδή «δεν θα χρησιμοποιούμε μάσκες και θα έχουμε την κοινωνία πιο ελεύθερη».
Η σύστασή του είναι οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, καθώς είναι απαραίτητη η πρόληψη εάν «θέλουμε ξανά τη ζωή που ζούσαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο