Η αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, η θωράκιση της καμένης δασικής έκτασης και η αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αποτέλεσαν έναν πρωταρχικό στόχο για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Αποτέλεσμα ήταν η άμεση ολοκλήρωση της κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων στις καμένες δασικές εκτάσεις της Βαρυμπόμπης, σε μια περιοχή έκτασης 3.197,40 στρεμμάτων εντός του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ παραδόθηκε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γιάννη Παπαθανασίου την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, κατά τη διάρκεια σύντομης εκδήλωσης.

1
(Από αριστερά προς τα δεξιά) κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης Γενικός Γραμματέας Δασών
Στην εκδήλωση παράδοσης που διοργανώθηκε, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Γιάννης Παπαθανασίου δεσμεύτηκε ότι ο Όμιλος θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται με ευαισθησία όχι μόνο στις ανάγκες των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται, αλλά θα είναι πάντα παρών εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση των κρίσιμων αυτών έργων, ώστε να συμβάλει στην επιτάχυνση της φυσικής αναγέννησης των καμένων δασικών εκτάσεων στον πλαίσιο της δέσμευσής του για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι υπόσχεση. Το θεωρούμε ηθική ευθύνη και καθήκον μας, ώστε να συμβάλλουμε στο βιώσιμο μέλλον της χώρας μας».

Κώστας Σκρέκας: Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα προκειμένου να διαφυλάξουμε τα δάση μας που αποτελούν τη φυσική μας κληρονομιά

2
(Από αριστερά προς τα δεξιά), κ. Ευάγγελος Γκουντούφας Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Τσιλίκουνας Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ευχαρίστησε τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων στη Βαρυμπόμπη, αλλά και στα Γεράνεια Όρη στον Σχίνο Κορινθίας εντός της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν πολύ σύντομα. «Η Κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού καταβάλλει μια τεράστια εθνική προσπάθεια, που φέρνει αποτελέσματα, για την άμεση ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα ανταποκρίνεται στην επείγουσα ανάγκη για την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στην αναγέννηση και προστασία του φυσικού μας πλούτου. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα προκειμένου να διαφυλάξουμε τα δάση μας που αποτελούν τη φυσική μας κληρονομιά και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

100% οικολογικά τα αντιδιαβρωτικά έργα


___________2
Τα αντιδιαβρωτικά έργα που έγιναν στη Βαρυμπόμπη είναι 100% οικολογικά και κατασκευάστηκαν βάσει μελέτης της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής χρησιμοποιώντας υλικά αποκλειστικά από τα καμένα δέντρα της περιοχής, και περιλαμβάνουν:
• 233.486 τρέχοντα μέτρα κορμοδέματα κατά μήκος των χωροσταθμικών καμπυλών, σύμφωνα με το ανάγλυφο του εδάφους στις πλαγιές των λεκανών απορροής των χειμάρρων.
• 20.913 τρέχοντα μέτρα κλαδοπλέγματα στις πλαγιές των λεκανών απορροής χειμάρρων.
• 1.503 τετραγωνικά μέτρα κορμοφράγματα, εντός των κοιτών των δευτερευόντων και τριτευόντων χειμάρρων, οι οποίοι συμβάλλουν σε μεγάλα ρέματα, για να συγκρατηθούν τα φερτά υλικά.