Ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. 

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε για την υπόθεση των τριών νεκρών κοριτσιών στην Πάτρα, στάθηκε στα κάτωθι σημεία:

Είχα κάνει μια συμπληρωματική έκθεση για την Μαλένα, για το πρώτο παιδάκι που απεβίωσε τον Απρίλιο του ’19. Τα ερωτήματα που αφορούσαν εμένα είναι αν ο θάνατος της Μαλένας οφειλόταν σε κάποια ιατρική παράλειψη ή αμέλεια και από τον φάκελο προέκυπτε ότι δεν υφίστατο το κάποιο τέτοιο γεγονός που να συνδέεται με τον θάνατο της οπότε αυτό εγώ κατέγραψα. Παράλληλα χαρακτήρισα τον θάνατο ως αδιευκρίνιστο και ζήτησα να γίνει και επιπλέον έλεγχος προκειμένου να δούμε αυτό που ισχυριζόταν τότε, αν οφείλεται η ανακοπή και οι θάνατοι που είχαν συμβεί σε κάποιο σπάνιο γενετικό νόσημα κληρονομικό ή σε κάποια άλλη παθολογία που δεν είχε ακόμα διαγνωστεί, να συνεχιστεί ο έλεγχος προς αυτή την κατεύθυνση.

Τον Απρίλιο του ’19 πέθανε το πρώτο παιδάκι, εγώ διορίστηκα όμως αρκετά μετά όταν είχαν συμβεί τα άλλα δυο γεγονότα οπότε είχε παρέλθει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και ξέρετε οι νομικοί χρόνοι διαφέρουν, εξελίσσονται διαφορετικά, γιατί πρέπει να είναι αποτελεσματικοί και να βασίζονται στις αποδείξεις. Να σας θυμίσω ότι μέχρι πριν εκδοθεί αυτό το εργαστηριακό αποτέλεσμα που δείχνει εγκληματική πράξη, η ανεύρεση της κεταμίνης στο αίμα ενός παιδιού που όχι μόνο δεν έπρεπε να ήταν αλλά ήταν και σε υπέρμετρη συγκέντρωση, μέχρι τότε μιλάγαμε για διαγνώσεις εξ αποκλεισμού. Να αποκλείσουμε παθολογικά αίτια, να αποκλείσουμε κληρονομικά αίτια, τώρα όμως μιλάμε για κάτι πιο ξεκάθαρο.

Στις παρενέργειες της κεταμίνης συμπεριλαμβάνονται επεισόδια ταχυκαρδίας, συμπεριλαμβάνονται γαστρεντερικές διαταραχές, μπορεί να κάνει και ψυχιατρικά συμπτώματα. Είναι ένα δοσοεξαρτώμενο αποτέλεσμα δηλαδή όταν χορηγείται η κεταμίνη το αποτελέσματα της είναι δοσοεξαρτώμενο, διαφορετικό αποτέλεσμα έχει σε χαμηλές δόσεις, διαφορετικό σε υψηλότερες και θυμίζω ότι 08/04 όταν είχε εισέλθει στο νοσοκομείο αναφέρονται και γαστρεντερικές διαταραχές αν θυμάμαι και επεισόδια ταχυκαρδίας.

Ερωτηθείς αν μπορεί να αποδειχθεί η ενοχή της μητέρας από τις τιμές του μόνιτορ που άλλαζαν προς το χειρότερο όταν ήταν παρούσα

Όχι, μόνο από το μόνιτορ δεν μπορούμε να πούμε ότι αποδεικνύεται, θέλει και την κλινική εικόνα οπότε γι’ αυτό αρμόδιοι είναι να απαντήσουν οι κλινικοί γιατροί που είχαν περιθάλψει την Τζωρτζίνα . Θα αναφέρουν τα επεισόδια και τι είχαν διαγνώσει, τα κλινικά σημεία και συμπτώματα που είχαν διαπιστώσει και θα αξιολογήσουν αν αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αποδοθούν και σε παρενέργειες χορήγησης κεταμίνης.

Το έγκλημα σε ένα παιδάκι το οποίο είχε υποστεί υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια, και ήταν τετραπληγικό μετά από μια ανακοπή που είχε συμβεί και να έχουμε έναν φερόμενο ως κατηγορούμενο ο οποίος τυγχάνει να είναι και η μητέρα και να συζητάμε ότι έχει δοθεί μια ουσία, ό,τι και να πούμε όλο αυτό είναι μια πράξη η οποίο θα προκαλέσει μνήμη μακριά στο χρόνο.

Ακούστε τη συνέντευξή του