Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς και για την προσοχή που χρειάζεται να επιδείξουμε μίλησε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Πρέπει να προσέξουμε γιατί οι σκληροί δείκτες είναι υψηλοί. Είναι διψήφιοι οι θάνατοι», τόνισε και εξήγησε ότι θα πρέπει να φοράμε μάσκες ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους.

«Ακόμα στα νοσοκομεία είμαστε γεμάτοι με ασθενείς που έχουν Όμικρον 2», είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για την άρση των μέτρων.

Η άρση των μέτρων θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου και θα γίνει σταδιακά, ενώ σχετική αξιολόγηση και επανεξέταση θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Αναμένεται να καταργηθεί η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε καταστήματα και εστίαση από την 1η Μαϊου, ενώ το μέτρο που δεν φαίνεται να φεύγει είναι αυτό της μάσκας.


Παγώνη για τη νέα μετάλλαξη «ΧΕ»

Σε σχέση με την νέα παραλλαγή Omicron-XE ανέφερε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 2, αλλά δεν έχει την ίδια δυναμική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για ένα στέλεχος αυξημένης μεταδοτικότητας σε σχέση με το Όμικρον 2, σε ποσοστό περίπου 5-10% και έτσι πρόκειται για την πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή του Όμικρον που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή, έχει την πιθανότητα να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή με την πάροδο του χρόνου.


Παγώνη για τέταρτη δόση εμβολίου

Σε σχέση με την τέταρτη δόση εμβολιασμού για την οποία άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τους άνω των 70 ετών, είπε ότι οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι είναι ένα πολύ σοβαρό όπλο κατά του κοροναϊού για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα και θα βοηθήσει πολύ στο να αυξήσουν τα αντισώματα τους και θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη άμυνα στον ιό και στις παραλλαγές του.