Η «Κιβωτός του Κόσµου» ανοίγει την αγκαλιά της για τα παιδιά της Ουκρανίας και στέλνει για ακόµα µία φορά ένα συγκινητικό µήνυµα. Λίγο πριν από το Πάσχα και µε φόντο τον πόλεµο που µαίνεται στην Ανατολική Ευρώπη, ο πατέρας Αντώνιος µιλά αποκλειστικά στο «S» για τα παιδιά από την πολύπαθη χώρα που φιλοξενούνται και θα φιλοξενηθούν στις δοµές του οργανισµού και εξηγεί πώς µπορεί ο απλός κόσµος να βοηθήσει. Επιπλέον, αποκαλύπτει τι ετοιµάζει η «Κιβωτός» για τις άγιες ηµέρες του Πάσχα.

Η «Κιβωτός» άνοιξε τις πύλες της για να φιλοξενήσει παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη και κίνδυνο από τον πόλεµο της Ουκρανίας. Μιλήστε µας γι' αυτό.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεµος, διάφοροι ουκρανικοί σύλλογοι της Ελλάδας απευθύνθηκαν σε εµάς για να τους συνδράµουµε σε αυτήν τη µεγάλη τους ανάγκη για φιλοξενία. Αυτήν τη στιγµή ήδη φιλοξενούνται σε εµάς εδώ και έναν µήνα µητέρες µε παιδιά που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να προστατευτούν, ενώ οι άνδρες τους είναι στον πόλεµο. Η συνδροµή µας είναι στη φιλοξενία, στη διατροφή, την ιατροφαρµακευτική περίθαλψη και την ψυχολογική υποστήριξη, γιατί τα παιδιά αυτά έχουν έρθει σε επαφή µε τον πόλεµο, που τους έχει αφήσει φόβο, ένα τροµερό αίσθηµα ότι κάτι θα συµβεί.

kivotos
Πριν από λίγες ηµέρες σάς επισκέφθηκαν ο πρέσβης και η πρόξενος της Ουκρανίας. Τι συζητήσατε;

Μας ευχαρίστησαν για την άµεση ανταπόκρισή µας στο να ανοίξουµε τις δοµές φιλοξενίας µας ανά την Ελλάδα, όχι µόνο στην Αθήνα. Περιµένουµε από µέρα σε µέρα ένα πούλµαν µε 50 οικογένειες, τα σπίτια των οποίων έχουν καταστραφεί εντελώς και δεν έχουν τίποτα. Είναι επί ξύλου κρεµάµενοι. Τα παιδιά είναι τα τραγικά θύµατα. Είναι πολύ µικρά και πολλά δεν έχουν καταλάβει τι έχει συµβεί. Ηθελαν να πάρουν από εµάς τους αριθµούς που µπορούµε να φιλοξενήσουµε σε κάθε δοµή. Ηδη φιλοξενούµε στην Αθήνα και θα φτάσουµε τα εκατό άτοµα µε το πούλµαν που θα έρθει. Μιλάµε για γυναίκες µε πολλά παιδιά και κάποιες είναι έγκυες.

Η χώρα µας δεσµεύτηκε ότι θα φιλοξενήσει 300 ορφανά παιδιά από την Ουκρανία…

Κατόπιν επικοινωνίας που έγινε µε τον πρέσβη της Ουκρανίας, µας ζητήθηκε να αναλάβουµε ένα µέρος των ορφανών παιδιών από τα 300 που θα φιλοξενηθούν, στις εγκαταστάσεις µας στο ∆ιµήνι, στον Βόλο, µιας και τα παιδιά που υπήρχαν εκεί ήταν λιγότερα και ενώθηκαν µε αυτά στη δοµή στον Ανω Βόλο. Οπότε στο ∆ιµήνι θα φιλοξενηθούν 80 παιδιά, που είναι ορφανά του πολέµου. Επίσης, στεγάζουµε το ουκρανικό σχολείο στις εγκαταστάσεις µας στην Αθήνα. Εχουµε 11 αίθουσες διδασκαλίας. Αµεσα δώσαµε τη λύση σε εγκαταστάσεις που είναι ειδικά διαµορφωµένες για παιδιά που βίωσαν ακραία φαινόµενα της ζωής.

Πώς µπορεί κάποιος να βοηθήσει την προσπάθειά σας;

Εµείς αυτήν τη στιγµή έχουµε διπλασιαστεί ως πληθυσµός, µε αποτέλεσµα να έχουν αυξηθεί όλες οι ανάγκες και τα κόστη λειτουργίας του κέντρου. Για παράδειγµα, διπλασιάστηκαν οι ποσότητες του φαγητού, το ηλεκτρικό, το νερό, σχολικά, µεταφορικά, εθελοντές που χρειαζόµαστε για το µαγείρεµα, εθελοντές σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την ιστοσελίδα µας, www.kivotostoukosmou. org, όπου θα βρει όλες τις πληροφορίες και ποιον τρόπο θέλει να επιλέξει για να µας στηρίξει σε όλη αυτή την προσπάθεια. Ο πιο µικρός τρόπος είναι ο πενταψήφιος αριθµός 19828. Οποιος τον πληκτρολογήσει χρεώνεται ένα ποσό 2,58 ευρώ και υπάρχουν και οι λογαριασµοί τραπέζης µέσω των οποίων µπορεί να βοηθήσει.

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΧΟΥΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΟΜΕΡΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ


Ετοιµάζετε κάτι για το Πάσχα;

Έχουµε διάφορα bazaars στήριξης για την «Κιβωτό» όπου µας καλούν και βρισκόµαστε στη διαδικασία να πρέπει να µαζέψουµε τα δώρα για να τα δώσουµε στα παιδιά - και αυτήν τη φορά είναι διπλάσια. Θα πρέπει να ετοιµαστούµε για το γιορτινό τραπέζι, το οποίο θα είναι κοντά στα 400 άτοµα.

∆ίνετε τρόφιµα σε µητέρες που δεν έχουν κανένα υποστηρικτικό περιβάλλον, είναι άγαµες, κακοποιηµένες και προσπαθούν να στηρίξουν τα παιδιά τους…

Προκειµένου να στηρίξουµε αυτή τη µάνα για να µην εγκαταλείψει το παιδί της σε κάποιο ίδρυµα λόγω ανέχειας, της δίνουµε κάποιο οικονοµικό επίδοµα. Αν δεν έχουµε τον δικό µας χώρο, πληρώνουµε το ενοίκιο. Αν κάποιος έχει ένα µικρό διαµέρισµα που δεν το χρησιµοποιεί, µπορεί να το προσφέρει για να στεγάσουµε οικογένειες και µάνες που είναι σε κίνδυνο. Τις µάνες τις καταρτίζουµε επαγγελµατικά, για να µπορέσουν κάποτε να πατήσουν στα πόδια τους. Εκτός από την επαγγελµατική κατάρτιση, τους παρέχουµε και µια σειρά υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως νοµική υποστήριξη για να προστατευτούν από το περιβάλλον από το οποίο αποκόπηκαν, έχουµε ψυχολογική υποστήριξη για να δουλέψει η µάνα µε τον εαυτό της, να λύσει τα ψυχολογικά της προβλήµατα και να είναι πιο συνειδητοποιηµένη στον γονεϊκό της ρόλο. Επίσης, η «Κιβωτός» έχει µια µεγάλη κοινωνική υπηρεσία µε κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι µιλούν µε αυτούς τους ανθρώπους, επισκέπτονται τα σπίτια τους και βλ έπουν τις ανάγκες επιτόπου.