Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας σε αρκετές χώρες του κόσμου, καθώς δεν υπάρχει ακόμα διαγνωσμένο αίτιο, καθώς και τρόπος αντιμετώπισης.

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει, παρεμβαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της Ελλάδας να πραγματοποιήσει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά.

Η ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί πώς αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα περιστατικά μέχρι τώρα.

«Στο μείζον ζήτημα της μεταμόσχευσης ήπατος σε παιδιά αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν γίνονται στα Ελληνικά Νοσοκομεία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας πως «τα προηγούμενα χρόνια κάποιες μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά πραγματοποιούνταν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, η οποία όμως διαδικασία σήμερα δεν υφίσταται».


Έλλειψη δοτών στην Ελλάδα

Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε πως στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης γίνονταν μεταμοσχεύσεις ήπατος παιδιών «έως το 2006 περίπου από πτωματικούς δότες και όχι ζώντες δότες», εξηγώντας ότι «σταμάτησαν κυρίως λόγω της έλλειψης δοτών. Μετά το 2006 όποιο παιδάκι έχει ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος στέλνεται στην Ιταλία».

Η ΠΟΕΔΗΝ ενημερώνει επίσης ότι «οι ανάγκες μεταμόσχευσης ήπατος σε παιδιά της χώρας μας σήμερα καλύπτονται μέσω διακρατικής συμφωνίας του ΕΟΜ με τον αντίστοιχο οργανισμό της Ιταλίας και πραγματοποιούνται στο ακαδημαϊκό παιδιατρικό νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας «Bambino Gesù» στη Ρώμη και είναι υπό εξωεδαφική δικαιοδοσία της Αγίας Έδρας».

«Κρίμα», λέει ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας αυτό «πρέπει να αλλάξει», ενώ συστήνει «μεγάλη προσοχή στα μέτρα προστασίας για τα παιδιά».