Πόντο-πόντο προσπαθεί να... ξηλώσει το πουλόβερ η δικαστική και αστυνοµική έρευνα της ιστορικών διαστάσεων πλέον υπόθεσης της Πάτρας. Τρία χρόνια µετά τον θάνατο της Μαλένας, οι ενδείξεις κατατείνουν στο συµπέρασµα ότι και τα τρία παιδιά της οικογένειας ∆ασκαλάκη δολοφονήθηκαν, ενώ ένας εκ των πρωταγωνιστών του δράµατος, ο πατέρας, δεν ήταν παρών στις εγκληµατικές ενέργειες, χωρίς αυτό να αποκλείει οτιδήποτε άλλο.

Ενα εκ των παιδιών, η πρωτότοκη κόρη τους, Τζωρτζίνα, που κατέληξε τελευταία στις 29 Ιανουαρίου 2022, εκτιµάται ότι υπέστη κυριολεκτικώς βασανισµούς επί εννέα µήνες, από τον Απρίλιο του 2021, αφού -σύµφωνα µε τους γιατρούς της στο «Καραµανδάνειο», στο πανεπιστηµιακό νοσοκοµείο του Ρίου, στο «Ωνάσειο» και στο «Αγλαΐα Κυριακού»- υποτροπίαζε αιφνιδίως και ακραία, παρότι όλες οι εξετάσεις της ήταν άριστες.

Στο τέλος, δε, έλαβε κεταµίνη σε δηλητηριώδη ποσότητα, όχι µία, αλλά περισσότερες φορές, όπως προκύπτει, µε αποτέλεσµα να υποφέρει φριχτά µέχρι τον θάνατό της. Τα πρόσθετα αυτά στοιχεία, τα οποία διαπιστώνονται από τις εκ των υστέρων καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών, σε συνάρτηση µε τις αποκαλύψεις ότι από το κινητό τηλέφωνο της Πισπιρίγκου πραγµατοποιήθηκαν στις 25 Μαρτίου δύο τηλεφωνήµατα προς δηµοσιογράφο, στην οποία ο άγνωστος οµιλητής έκανε ευθέως λόγο για ανθρωποκτονίες, εµπλέκοντας και τον σύζυγο, δύνανται να «δέσουν γερά» το κακουργηµατικό κατηγορητήριο.

Ωστόσο, οµολογία δεν έχει προκύψει από την πλευρά της κατηγορουµένης, η οποία -διά των συνηγόρων της- προετοιµάζει την αίτηση αποφυλάκισής της, δηλώνοντας όχι µόνον αθώα, αλλά και θύµα πλεκτάνης.

Κανένα γονίδιο

Στις διαδοχικές συνεντεύξεις της, η 33χρονη µητέρα δηλώνει πως για τους θανάτους της Μαλένας, της Ιριδας και της Τζωρτζίνας ευθύνεται «ένα σπάνιο γονίδιο». Οι επιστήµονες λοιπόν έψαξαν και βρήκαν 948 γονίδια, αλλά οι συνδυαστικές αιµατολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις που έγιναν σε όλα τα µέλη της οικογένειας, για να βρεθεί αν υπάρχει κάποια κληρονοµική πάθηση, κατέρριψαν και αυτό το επιχείρηµα. Εν προκειµένω, ο υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονοµικών και Σπάνιων Καρδιαγγειακών Παθήσεων του «Ωνασείου», καρδιολόγος Αρης Αναστασάκης, υπογράµµισε σχετικά: «Ζητήσαµε αίµα της Τζωρτζίνας και αίµα του 6 µηνών βρέφους, που είχε πεθάνει.

Επιπλέον, ζητήσαµε να µας στείλουν ό,τι κλινικό στοιχείο υπήρχε από το πρώτο παιδί της οικογένειας, που είχε πεθάνει το 2019, τη Μαλένα. Ηρθαν και οι γονείς στο “Ωνάσειο” και πήραν δείγµα αίµατος, ενώ υποβλήθηκαν σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο… ∆εν βρήκαµε απολύτως τίποτα». Ο ίδιος δεν σταµάτησε εκεί. Απευθύνθηκε και σε άλλο εξειδικευµένο κέντρο για περαιτέρω εξετάσεις, όπου ελέγχθηκαν επιπλέον 840 γονίδια. Τα αποτελέσµατα αυτών των εξετάσεων ανακοινώθηκαν στις 30 Μαρτίου και ήταν επίσης αρνητικά και σε κάποια γονιδιακή πάθηση.

«Ουσιαστικά», είπε, «εξαντλήσαµε τα όρια της υπάρχουσας γνώσης στην εξέταση της διερεύνησης του αιφνίδιου θανάτου. Στη συνέχεια, για λόγους ερευνητικούς, στείλαµε ξανά τα δείγµατα αίµατος των παιδιών στο Ιδρυµα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδηµίας Αθηνών, για να διερευνηθούν για 840 πλέον γονίδια».

Η Ίριδα

Οσον αφορά την περίπτωση της Ιριδας, ο προϊστάµενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Ν. Καρακούκης, και ο συνάδελφός του Ν. Καλογριάς, που ορίστηκαν ειδικοί πραγµατογνώµονες από τη 18η τακτική ανακρίτρια, «συµφωνούν πλέον στον ασφυκτικό θάνατο… Η υπόθεση του βρέφους θα ξεκαθαρίσει πάρα πολλά θέµατα, και ανακριτικά», υποστηρίζει ο πρόεδρος του συλλογικού τους φορέα, Γρηγόρης Λέων. Το βρέφος, το οποίο πέθανε στις 21 Μαρτίου 2021 στο σπίτι του στην Πάτρα, δεν αντιµετώπιζε κανένα πρόβληµα υγείας. Η αδελφή της µητέρας, ∆ήµητρα Πισπιρίγκου, έχει δηλώσει δηµόσια ότι ήταν µε τη Ρούλα -οι δυο τους και µόνον- δίπλα στην Ιριδα τις τελευταίες ώρες της ζωής της.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 22/4