okseia_ipatitida
Ελλάδα

Μαζάνης (παιδίατρος) στα Παραπολιτικά 90,1: Προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε κρούσματα ηπατίτιδας - Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα

Ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε εάν είναι ιός ή μικρόβιο

«Η ηπατίτιδα μολύνει την παιδική ηλικία» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης.

Ειδικότερα, ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε εάν είναι ιός ή μικρόβιο, σημειώνοντας πως «βασιζόμενοι στην εμπειρία μας έχουμε ηπατίτιδες που μεταδίδονται περισσότερο με το σάλιο και τις εκκρίσεις».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η χώρα είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κρούσματα ηπατίτιδας.

Ακόμη, είπε ότι τα πρώτα συμπτώματα είναι εμετοί, διάρροιες, πόνος στην κοιλιά, εξάνθημα και κόπωση.Αναλυτικά η συνέντευξή του

Αναφορικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά: Πρόκειται για την εμφάνιση μιας ηπατίτιδας κεραυνοβόλου μορφής και αγνώστου αιτιολογίας. Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Αγγλία και λιγότερα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Οι ηπατίτιδες για εμάς είναι γνωστές εδώ και 70 χρόνια και περίπου το 30% από αυτές κάθε χρόνο στα παιδιά είναι και αγνώστου αιτιολογίας όμως φαίνεται ότι αυτη τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιο άλλο στέλεχος ενδεχομένως, μια άλλη μορφή ηπατίτιδας και το ανησυχητικό είναι ότι στην Αγγλία εμφανίστηκαν τόσα πολλά περιστατικά. Έχουν χρειαστεί να γίνουν 17 μεταμοσχεύσεις ήπατος παιδιών τον τελευταίο καιρό. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι πρόκειται για μια ηπατίτιδα που μολύνει την παιδική ηλικία τα περισσότερα παιδιά είναι από 1ος μηνός μέχρι 6 ετών, λιγότερα από 6 έως 10 και πολύ λιγότερα από 10 έως 11 ετών.

Ερωτηθείς πως μεταδίδεται η συγκεκριμένη ηπατίτιδα: Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε το αίτιο δηλαδή αν είναι ιός, αν είναι κάποιο άλλο μικρόβιο, αν συνυπάρχει ο ιός με κάτι άλλο, αν είναι δύο ιοί μαζί δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς. Βασιζόμενοι στις εμπειρίες που έχουμε με τις ηπατίτιδες όλα αυτά τα χρόνια ξέρουμε ότι οι ηπατίτιδες μεταδίδονται περισσότερο με την στοματική επαφή δηλαδή με το σάλιο και με τις εκκρίσεις δηλαδή και με τα ούρα και τα κόπρανα. Θέλει προσοχή προσωπική υγιεινή, να μην τρώμε από τα ίδια μαχαιροπίρουνα, να ίδια ποτήρια, να μην ανταλλάσσουμε τα βιβλία μας, τα μολύβια μας . Λιγότερες αγκαλιές και φιλιά αυτή την εποχή και επίσης στην τουαλέτα να υπάρχει πάντοτε πολύ καλή καθαριότητα.

Ερωτηθείς αν είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη ηπατίτιδα: Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε ηπατίτιδες σε παιδιά τα οποία τα περισσότερα νοσηλεύονται στο σπίτι με πολλά υγρά και με ξεκούραση. Λιγότερα παιδιά θα χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο όπου θα χρειαστεί θεραπεία πολλές φορές και με κορτιζόνη και ένα 10% των περιστατικών όπως έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα από τον ΠΟΥ είναι σοβαρά περιστατικά που μπορεί να χρειαστούν και μεταμόσχευση ήπατος. Εκεί χωλαίνουμε στην Ελλάδα, δεν είναι εύκολο ένα παιδί στην Ελλάδα να κάνει μεταμόσχευση ήπατος θα πρέπει να γίνει αυτό μόνο σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού.

Καθημερινά φυσιολογικά τα παιδιά βρίσκονται σε επαφή με πλήθος μικροβίων και ιών τα οποία «προπονούν» το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αντιμετωπίζει τα διάφορα μικρόβια και τους ιούς. Σήμερα πλέον μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού τα παιδιά δεν έχουν τόσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και εμείς βλέπουμε τους τελευταίους μήνες να αρρωσταίνουν πάρα πολύ τα παιδιά με το παραμικρό. Συνεχώς έχουν ιώσεις, εχουνε ρινίτιδα, βήχα και όλο αυτό είναι γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ευάλωτο.

Αναφορικά με ότι δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν θα δούμε κρούσματα ηπατίτιδας και σε μεγαλύτερες ηλικίες: Δεν ξέρουμε αυτό, ενδεχομένως να συμβεί και αυτό. Ξέρουμε βέβαια ότι οι ενήλικές έχουν δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις πλην όμως και στους ενήλικες υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα και μπορεί άτομα ευάλωτα να υποστούν τέτοιες συνέπειες.

Για τα εμβόλια για την ηπατίτιδα: Υπάρχουν δύο εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και την ηπατίτιδα Β αυτά τα εμβόλια έστω και αν τα έχουν κάνει τα παιδιά δεν μας καλύπτουν για τη συγκεκριμένη ηπατίτιδα που συζητάμε.

Ερωτηθείς ποια είναι τα συμπτώματα: Τα πρώτα συμπτώματα που θα θορυβήσουν τους γονείς είναι εμετοί, διάρροιες, πόνος στην κοιλιά, καμιά φορά εξάνθημα στο δέρμα και κόπωση. Το δεύτερο στάδιο είναι όταν αρχίσουν τα ούρα να γίνονται πολύ σκούρα και τα κόπρανα να γίνονται λευκά. Το τρίτο στάδιο και πιο σοβαρό είναι όταν αποκτά ίκτερο. Θέλω όμως να πω ότι αυτές τις μέρες έχουμε πάρα πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας δηλαδή πολλά παιδάκια κάνουν εμετούς, κάνουν διάρροιες δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα παιδάκια έχουν ηπατίτιδα. Υπάρχουν και ιώσεις που προκαλούν εμετούς και διάρροιες άρα μη θορυβούνται με το παραμικρό που το παιδί θα εμφανίσει εμετούς και διάρροιες ότι θα έχει ηπατίτιδα όμως πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο ο οποίος θα εκτιμήσει περί τίνος πρόκειται.