Έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το διήμερο 29 και 30 Απριλίου 2022 επιπλέον 130 μεταχειρισμένα Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ/ASV) τύπου Μ1117 Guardian, από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Τα οχήματα αυτά προστίθενται στα 44 πρώτα, που παρελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2021 και ήδη έχουν ενταχθεί σε μονάδες του Ελληνικού Στρατού.

Τα Μ1117 παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles/EDA) και χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνωρίσεως και επιτηρήσεως περιοχής, «επαυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς, λόγω της ευελιξίας τους και της ενισχυμένης θωράκισής τους», όπως σημειώνεται από το ΓΕΣ.
1AAA
_____4

Για το γεγονός αυτό ο αποχωρών σε λίγες ημέρες Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ σημείωσε τα εξής στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ: «Περήφανος που βλέπω 130 επιπλέον Τεθωρακισμένα Οχήματα Ασφαλείας Μ1117 να παραδίδονται στον Ελληνικό Στρατό και να φτάνουν στη Θεσσαλονίκη. Ως το τέλος του 2022, οι ΗΠΑ θα εφοδιάσουν την Ελλάδα με ένα σύνολο 1200 τέτοιων οχημάτων, χωρίς κόστος, μέσω του προγράμματος EDA. Η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδος είναι ισχυρότερη από ποτέ».
ethorakismena

Η παραλαβή των ΤΤΟΑ τύπου Μ1117 θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα όπως έχει προγραμματιστεί, σημειώνεται από το ΓΕΣ