Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η «Ημέρα Επισήμων Προσκεκλημένων» (VIP Day) της διεθνούς, διακλαδικής, ασκήσεως «ΜΕΔΟΥΣΑ-12» Ελλάδος και Αιγύπτου, την επόμενη ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας για ενοποίηση των περιοχών ερεύνης και διασώσεως (SAR) των δύο χωρών, εκπέμποντας έτσι ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση.

Η άσκηση ξεκίνησε το Σάββατο 19 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, και σε αυτήν είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα οι Κύπρος, ΗΠΑ και για πρώτη φορά με μία φρεγάτα η Σαουδική Αραβία, καθώς και με την ιδιότητα του «Παρατηρητή» οι Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κονγκό, Μαρόκο, Μπαχρέιν και Ρουμανία.
thumbnail_23_nov_002_2
thumbnail_23_nov_012
Η σημερινή «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών» πραγματοποιήθηκε στην ακτή El Omayed, περίπου 30 χλμ βορειοδυτικά της Αεροπορικής Βάσης Borg-El-Arab, και την παρακολούθησαν επιβαίνοντες επί του ελικοπτεροφόρου Πλοίου Αμφίβιων Επιχειρήσεων του Αιγυπτιακού Ναυτικού, τύπου Mistral, γαλλικής σχεδιάσεως και κατασκευής, ENS «GAMAL ABDEL NASSER» οι αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του αντιστράτηγο Osama Roshdy Askar και τον (συμμαθητή του στη ΣΣΕ) αρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Επίσης οι αρχηγοί του Βασιλικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας αντιναύαρχος Fahad Bin Abdullah Al Ghofaily, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του, και του Ναυτικού της Αιγύπτου αντιναύαρχος Ashraf Ibrahim Atwa Megahed, καθώς και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασκήσεων-Επιχειρησιακής Εκπαιδεύσεως
thumbnail_23_nov_014
– Προσομοιώσεως του ΓΕΕΘΑ (ΔΑΕΕΠ) αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Αγγουράς ΠΝ, μαζί με τους ακολούθους Αμύνης της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχή διεξαγωγή της ασκήσεως, η οποία απέδειξε για ακόμα μία φορά το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο των συμμετεχουσών μονάδων. Αναφερόμενος δε στην αξία των πολυεθνικών συνεργασιών, τόνισε τη σπουδαιότητά τους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, που παγίως υποστηρίζουν έμπρακτα η Ελλάδα και η Αίγυπτος.
23_nov_003
Η σειρά των ασκήσεων «ΜΕΔΟΥΣΑ» εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την ενδυνάμωση της συνέργειας και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των συμμετεχουσών χωρών, όπως και στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδος και Αιγύπτου για το έτος τρέχον έτος 2022.

Σημειώνεται ότι η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» διεξάγεται από το 2015 εναλλάξ στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Το 2021 πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, με την πάγια διεξαγωγή αυξημένης δυσκολίας διακλαδικών επιχειρησιακών σεναρίων να την καθιστούν μία από τις σημαντικότερες διακλαδικές ασκήσεις της Ανατολικής Μεσογείου, όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.
thumbnail_23_nov_017
Στη φετινή άσκηση, επιπλέον των χωρών που συμμετείχαν το 2021, συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, ενώ με το καθεστώς του «παρατηρητή», που θεωρείται το πρώτο βήμα για τη συμμετοχή τους και με προσωπικό και μέσα, οι Γερμανία, Κονγκό, Μπαχρέιν και Ρουμανία.
thumbnail_23_nov_025

Τα επιμέρους σενάρια της σημερινής ημέρας της ασκήσεως πραγματοποιήθηκαν σύνθετα διακλαδικά και υψηλού συντονισμού και απαιτήσεων επιχειρησιακά σενάρια, μεταξύ των οποίων άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από ελικόπτερα, καθώς και καταρρίχηση με τη μέθοδο fast rope, νηοψία και αναρρίχηση σε πολεμικό πλοίο, με επιστέγασμα τη συνδυασμένη αμφίβια ενέργεια στην ακτή El Omayed με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, που εκτέλεσαν εικονικές αεροπορικές προσβολές.
thumbnail_23_nov_011
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε διέλευση απονομής τιμών των πολεμικών πλοίων και των ιπτάμενων μέσων που συμμετείχαν στην άσκηση, στην οποία αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς του αιγυπτιακού Ναυτικού συμμετείχε και η νεότευκτη φρεγάτα τύπου MEKO A200, η ENS «AL AZIZ».