Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τις εξαφανίσεις ανηλίκων την χρονιά που πέρασε.

Στα χρόνια της πανδημίας με τα lockdown να δίνουν τη θέση τους στο άγχος της κοινωνικοποίησης, αποτελεί την ιδανική συνταγή για να παραπλανηθεί ένα παιδί και να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.

 «Σε μεγάλες περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής, άνθρωποι οι οποίοι πλασάρονταν ως κυνηγοί ταλέντων, έβρισκαν ανήλικες 14 χρονών μέσω του Tik Tok και τους έλεγαν θα συναντηθούμε για να κάνουμε ένα κάστινγκ. Τους έλεγαν ‘μην το πείτε ακόμα στους γονείς σας’. Και τις πήγαιναν σε ένα στούντιο. Θέλανε μόνο να αποκτήσουν φωτογραφίες τους και γυμνό υλικό το οποίο στη συνέχεια το αναρτούσαν στο σκοτεινό διαδίκτυο», λέει η Κέλλυ Ιωάννου, κλινική εγκληματολόγος.

 Σύμφωνα με στοιχεία από το Χαμόγελο του Παιδιού, το 2021 υπήρξαν αιτήματα για αναζήτηση 124 παιδιών, 23% περισσότερες από το 2020.

Από αυτά βρέθηκαν 109 παιδιά. 15 ανήλικοι εξακολουθούν να αναζητούνται.

 Η αλλαγή στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι έχει καταγραφεί και στα επίσημα στοιχεία.

 Το 2019 οι ανήλικοι έφευγαν από το σπίτι κυρίως λόγω ενδοοικογενειακών προβλημάτων. Το 2020 και το 2021, δηλαδή τα χρόνια της πανδημίας, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν σε παιδιά που παρασύρονταν από κυκλώματα του διαδικτύου.

 Τι πρέπει να συμβεί για να σταματήσει το κακό; Δύο πράγματα μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά. Το ασφαλές και ισορροπημένο οικογενειακό περιβάλλον και η διακριτική επιτήρηση των διαδικτυακών περιπλανήσεων των ανήλικων.