Συζητήθηκε για δεύτερη φορά στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το πρόστιμο των 100 ευρώ που προβλέπεται για τους ανεμβολίαστους αρνητές του κορoναϊού άνω των 60 ετών.

Οι δύο πλευρές, προσφεύγοντες και δημόσιο, κατά την διάρκεια της συζήτησης ανέπτυξαν τα νομικά τους επιχειρήματα. Ο προσφεύγων δικηγόρος Νικόλαος Φραγκάκης ανέφερε ότι τα στοιχεία του Δημοσίου δεν απαντούν στα κρίσιμα σημεία του όλου θέματος και επισήμανε ότι το Δημόσιο οφείλει να σεβαστεί τους ηλικιωμένους οι οποίοι σε όλη τους τη ζωή έχουν προσφέρει.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Πάνος Λαζαράτος (συνήγορος ορισμένων εκ των προσφευγόντων), χαρακτήρισε ανεπαρκή τα στοιχεία που προσκόμισε το Δημόσιο, ενώ τόνισε ότι το μέτρο της επιβολής του προστίμου είναι ρατσιστικό και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Από την πλευρά του το Δημόσιο υποστήριξε ότι πριν την επιβολή του προστίμου ελήφθησαν υπόψη δύο υγειονομικές εκθέσεις από τις οποίες αφού έγινε εκτίμηση των υγειονομικών δεδομένων, κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε ένταση υπήρξε μεταξύ του προέδρου του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη και ενός εκ των συνηγόρων του Δημοσίου, καθώς ο τελευταίος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου ανέφερε ότι η κόπωση είναι κακός σύμβουλος. Αφορμή για την μικρή αυτή αψιμαχία ήταν η μεγάλη διάρκειας της ακροαματικής διαδικασίας, καθώς ήδη είχε προηγηθεί άλλη δίκη η οποία διήρκεσε και αυτή για πολλές ώρες.

Τον περασμένο μήνα πάντως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε (23 Μαρτίου 2022), την αναστολή επιβολής του προστίμου, από τα μέσα του περασμένου Απριλίου (15 Απριλίου 2022).

Τον Απρίλιο η Ολομέλεια του ΣτΕ με προδικαστική απόφασή της ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να προσκομίσουν στοιχεία (το λεγόμενο φάκελο), προκειμένου το δικαστήριο να συζητήσει και πάλι την υπόθεση και να εκδώσει την οριστική κρίση του.

Κατά την έναρξη της σημερινής συζήτησης η εισηγήτρια των υποθέσεων, σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη ανέφερε ότι το Δημόσιο συμμορφώθηκε προς την προδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και απέστειλε στοιχεία, τα οποία όμως ήταν στατιστικά, και αφορούν τον αριθμό των θανάτων ανά ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα, εκτίμηση για τον αριθμό των θανόντων άνω των 59 ετών, κ.λπ.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.