Πολύ ισχυρά κίνητρα στους γιατρούς, προκειμένου αυτοί να ενταχθούν πλήρως στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και στους κατοίκους της χώρας μας, προκειμένου αυτοί να εγγραφούν στους προσωπικούς γιατρούς, σχεδιάζει να παράσχει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Με τις πρώτες κιόλας υπουργικές αποφάσεις, η έκδοση των οποίων θα ακολουθήσει εντός του ερχόμενου Ιουνίου, την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την οργανωτική και διοικητική ανασυγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο κ. Πλεύρης μελετά το ενδεχόμενο οι ετήσιες τακτικές αποδοχές των προσωπικών γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να φτάνουν «καθαρά» ίσως ακόμα και τα 70.000 ευρώ, τουλάχιστον για εκείνους οι οποίοι θα επιλέξουν να ενταχθούν πλήρως και στο ανώτατο επίπεδο στο νέο σύστημα.

ugeia
Από την άλλη πλευρά, οι εγγεγραμμένοι σε προσωπικούς γιατρούς κάτοικοι της χώρας μας θα απολαμβάνουν εντελώς δωρεάν ιατρικές επισκέψεις, γενναίες εκπτώσεις στην οικονομική συμμετοχή τους για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων, αλλά και απόλυτη προτεραιότητα στον καθορισμό ιατρικών ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πλεύρης εμφανίζεται ανοιχτός σε αλλαγές στο περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο συζητείται ήδη στη Βουλή, κυρίως όσον αφορά το ισχυρό πλέον ενδεχόμενο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να εκπροσωπούνται δι’ αντιπροσώπου στο Δ.Σ. του Οργανισμού, ενώ ο υπουργός Υγείας φέρεται διατεθειμένος να συζητήσει ακόμα και την ίδια τη συμμετοχή εκπροσώπου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, καθώς και εκπροσώπου των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας 

Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης σχεδιάζει να συνδέσει λειτουργικά και ουσιαστικά τη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με την εγγραφή στους προσωπικούς γιατρούς, ενώ η επιλογή του προσωπικού γιατρού από τους κατοίκους της χώρας μας θα είναι πλήρως ελεύθερη και δεν θα περιορίζεται ούτε καν από τα γεωγραφικά όρια μεταξύ των διαφόρων περιοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προβλέπει και τη δυνατότητα των χρονίως πασχόντων να επιλέγουν ειδικό γιατρό ως προσωπικό τους γιατρό και όχι κάποιον παθολόγο ή γενικό γιατρό.

Ποιες αλλαγές μελετά ο υπουργός Υγείας στο νομοσχέδιο και τι θα ισχύει για χρόνια πάσχοντες και Τοπικές Μονάδες Υγείας


Εξάλλου, στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με όλες τις προβλέψεις για τον προσωπικό γιατρό, θα ενταχθούν επίσης τα 157 Κέντρα Υγείας και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) της χώρας μας, γεγονός το οποίο σημαίνει δραστική αύξηση των αποδοχών για τους δημόσιους λειτουργούς γιατρούς, οι οποίοι θα επιλέξουν να εργάζονται και ως προσωπικοί γιατροί, πέραν του συμβατικού ωραρίου τους, ενώ ο κ. Πλεύρης εμφανίζεται αποφασισμένος να μην τροποποιήσει ούτε κατ’ ελάχιστον τη σύνθεση του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που στελεχώνει τις ΤΟΜΥ. Θα παραμείνουν, δηλαδή, με τη σύνθεση του προσωπικού την οποία είχε καθορίσει νομοθετικά ο υπουργός Υγείας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του κ. Πλεύρη, η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2023 την πλήρη λειτουργία της.

Η κριτική του Ξανθού

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικό είναι ότι η κριτική την οποία άσκησε, με γραπτή δήλωσή του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνον στη σύνθεση του νέου Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Kατά τα λοιπά, ο κ. Ξανθός επαναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο συνδυασμός νεοφιλελευθερισμού και επιρροής συμφερόντων που χαρακτηρίζει και αυτό το κυβερνητικό νομοσχέδιο βλάπτει σοβαρά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία», ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται, επίσης, ότι «αντί για ενισχυμένα κίνητρα στελέχωσης των δημόσιων δομών με οικογενειακούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες Υγείας, το υπουργείο Υγείας δίνει κίνητρα για να τις εγκαταλείψουν οι γιατροί και να συμβάλλονται ως ιδιώτες με το ΕΣΥ»...