Σε έναν άνευ προηγουμένου «πόλεμο λάσπης» εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχης Βαρθολομαίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείο έχει επιδοθεί το Πατριαρχείο Μόσχας, αυτή τη φορά με το Άγιο Όρος και την Ελλάδα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η καλλιεργεια κλίματος από τη Ρώσικη Εκκλησία γίνεται με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη μοναστική πολιτεία στα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, TASS, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του Ντμίτρι Σαφόνοφ, γραμματέα Διαθρησκειακών Σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, η Ρωσική Εκκλησία εκφράζει φόβους για βίαιη εκδίωξη Ρώσων μοναχών.

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προγραμματίζει να επισκεφθεί το Άγιο Όρος στα τέλη Μαΐου και ίσως αυτό να συμπέσει με αστυνομικές ενέργειες που έχει ήδη πραγματοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία κατά των μοναχών της μονής Εσφιγμένου που διαφωνούν με την πολιτική του Βαρθολομαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας συμπληρώνοντας: «Δεν εννοώ ότι η μονή Εσφιγμένου ακολουθεί τη σωστή γραμμή, αλλά αυτό είναι μια ξεχωριστή κουβέντα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο, απλά για μια πολιτική έξωση μοναχών, βίαια, με τη χρήση ειδικών μέσων. Και φοβόμαστε ότι το ίδιο απειλεί και τον ρωσικό μοναχισμό, τους Ρώσους μοναχούς στο Άγιον Όρος».

Ο ίδιος σημείωσε ότι την πολιτική εξουσία στο Άγιον Όρος έχουν οι ελληνικές Αρχές. «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, έλαβε από αυτόν, σύμφωνα με τον Τύπο, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, την υπόσχεση για έξωση του ρωσικού μοναχισμού από τον Άθω» επισήμανε.