Την πλήρη ευαρέσκειά του προς τους επικεφαλής και το στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό προσωπικό, που υπηρετεί στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αμφότερα εδρεύουν ως γνωστόν στις Βρυξέλλες, εξέφρασε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Σημαντικές συναντήσεις με τους Πρέσβεις των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, όπως και με το προσωπικό των στρατιωτικών αντιπροσωπειών μας. Άξιοι συγχαρητηρίων όλοι για τις προσπάθειές τους στο απαιτητικό πολυμερές περιβάλλον των 2 Διεθνών Οργανισμών» έγραψε στο Twitter του ο Αρχηγός, μετά το πέρας των συναντήσεων που είχε μαζί τους στις Βρυξέλλες.



Χθες στην πρωτεύουσα του Βελγίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (EUMC), υπό την προεδρία του νέου της προέδρου, Τσέχο Στρατηγό Robert Brieger, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Τρίτη 16 Μαΐου 2022.



Στη διάρκεια της EUMC, οι Αρχηγοί Ε.Δ. συζήτησαν τις εξελίξεις της εισβολής στην Ουκρανία και τις συνέπειες του ρωσικού αναθεωρητισμού για το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης και πέραν αυτής, καθώς και την απαίτηση και τους τρόπους επείγουσας υλοποιήσεως των προβλέψεων του νέου κορυφαίου θεσμικού κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ε.Ε., ώστε αυτή να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας, με έμφαση στην δημιουργία της Δυνατότητος Ταχείας Αναπτύξεως της Ε.Ε. (EU Rapid Deployment Capacity) έως το 2025.

Στη διάρκεια της Συνόδου της EUMC συζητήθηκαν επίσης οι επιχειρήσεις και αποστολές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων τόσο αυτών της Κοινής Πολιτικής Αμύνης και Ασφαλείας, όσο και των εκπαιδευτικών αποστολών της, καθώς και την σημασία της διατηρήσεως και ενισχύσεως ειδικά εκείνων των εταιρικών της σχέσεων που συμβάλλουν στην ομαλή εκτέλεσή τους.

19_may_006
 Στην σχετική συνεδρίαση με τους Εταίρους συμμετείχαν ο Αρχηγοί Ε.Δ. της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας, της Δημοκρατίας της «Βόρειας Μακεδονίας», του Μαυροβούνιου, της Μολδαβίας, καθώς και ο Υπαρχηγός Ε.Δ. της Σερβίας. Επιπλέον, αναφέρθηκαν εκτενώς στην συνεργασία της Ε.Ε. με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ στη Σύνοδο συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ολλανδός Ναύαρχος Rob Bauer και ο Ανώτατος Διοικητής της της Διοικήσεως Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (SACT) Γάλλος Πτέραρχος (Ι) Philippe Lavigne.

Επιπροσθέτως, και συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, «συζητήθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια το έργο του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ε.Ε. και του Clearing House Cell, αναφορικά με τον συντονισμό και την επόπτευση τόσο της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όσο και της συνεισφοράς του στην προσπάθεια για τον προσδιορισμό και την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων προς αυτά μέσω του μηχανισμού European Peace Facility».

Τέλος, οι Αρχηγοί Ε.Δ. της ΕΕ εξέλεξαν τον νυν Στρατιωτικό Αντιπρόσωπο της Ολλανδίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ Αντιστράτηγο Michiel Van Der Laan ως τον νέο Γενικό Διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ε.Ε. και Διευθυντή Στρατιωτικού Σχεδιασμού, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Αντιναύαρχο Ερβέ Μπλεζάν με την ολοκλήρωση της θητείας του το 2023.