Σε κατάσταση συνεγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο για την ευλογιά των πιθήκων, κρούσματα της οποίας έχουν αναφερθεί σε πολλές χώρες.

Στην Ελλάδα, το θρίλερ με τον Βρετανό ασθενή έληξε το απόγευμα της Κυριακής αφού επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά με ειδική μοριακή εξέταση ότι ο 29χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται στη μονάδα ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) του πανεπιστημιακού νοσοκομείου “Αττικό”, πάσχει από ανεμοβλογιά και όχι από ευλογιά των πιθήκωνδιενεργήθηκε πάραυτα νέα ειδική μοριακή εξέταση, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν πάσχει, πράγματι, από ευλογιά των πιθήκων. 




Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αττικό δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox).

Σε αρκετές χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, όπως επαναφορά της μάσκας και υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για όσους νοσούν. Στην Ελλάδα, παρά τη λήξη του συναγερμού, φαίνεται πως εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ καραντίνα 21 ημερών για όσους νοσούν.

Παράλληλα, οι επιστήμονες εξετάζουν το σενάριο να «υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή».

«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγής Γαλιατσάτος και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι «δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ».


Καθησυχαστικός ο Βασιλακόπουλος

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφέροντας ότι πρόκειται για μια ασθένεια γνωστή από το 1970 και ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.

Ο 
καθηγητής ξεκαθάρισε ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει πολύ μικρότερη μεταδοτικότητα από τον κορoνοαϊό για δύο λόγους: πρώτον, επειδή μεταδίδεται από τα μεγάλα σταγονίδια μέσω του αναπνευστικού και δεύτερον, δεν κινδυνεύει κάποιος από τους ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Αναφορικά με την επαναφορά της μάσκας, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, καθώς και το να κρατάμε αποστάσεις μπορεί να μας προστατέψει: «Η λογική λέει ότι με το να κρατάμε στοιχειώδεις αποστάσεις από τον συνάνθρωπό μας, δε θα έχουμε σοβαρή μετάδοση από αυτή τη νόσο επειδή μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια. Το να βάλουμε όμως τη μάσκα όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός είναι μια καλή ενέργεια», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ως προς τη θεραπεία, τονίζοντας ότι είναι μια ασθένεια γνωστή από το 1970 και ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.



Βέλγιο: Υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών


Το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα που εισήγαγε την υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, την ώρα που συνολικά 14 χώρες επιβεβαιώνουν η μία μετά την άλλη κρούσματα της ιογενούς νόσου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί για «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων ενόψει του καλοκαιριού.

Όσοι προσβληθούν από τον ιό θα πρέπει να απομονωθούν για τρεις εβδομάδες, δήλωσαν οι βελγικές υγειονομικές Αρχές μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων στη χώρα. Οι μολύνσεις, η πρώτη καταγράφηκε την Παρασκευή, συνδέονται με το φεστιβάλ Φετίχ στην Αμβέρσα.




Έντονη ανησυχία από τα νέα κρούσματα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία


Τα κρούσματα πληθαίνουν καθημερινά. Την Κυριακή νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων ανακοινώθηκαν από την Ολλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ οι σχετικές επιδημιολογικές αναλύσεις του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της νόσου, τις οποίες δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC) δημιουργούν μία εικόνα, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση τείνει να οδηγηθεί στη λεγόμενη “παρατεταμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο”. 

Το γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται πολύ δύσκολα και μόνον με στενή επαφή, σχετικής διάρκειας μάλιστα, είναι εκείνος ο παράγοντας για τον οποίο δεν έχει καταγραφεί ακόμη μέχρι σήμερα η λεγόμενη παρατεταμένη μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει ήδη καταγεγραμμένα κρούσματα σε τέσσερις ηπείρους, ήτοι στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, συνολικά, από τις 14 Μαΐου, έχουν καταγραφεί 37 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που δεν σχετίζονται με ταξίδια παγκοσμίως, με 26 σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι σε νεαρούς άνδρες, που αυτοπροσδιορίζονται ως MSM. Δεν υπήρξαν θάνατοι και δύο νοσηλεία για λόγους άλλους από την απομόνωση αναφέρθηκαν παγκοσμίως. Οι υγειονομικές αρχές σε όλες τις κομητείες δήλωσαν ότι αναμένονται και άλλα κρούσματα. Ακολουθεί μια ανάλυση των χωρών που αναφέρουν:

- Δύο κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο Βέλγιο

- Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία

- Ένα κρούσμα έχει επιβεβαιωθεί στην Ιταλία, με 2 ύποπτα κρούσματα

- 14 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Πορτογαλία, ενώ άλλα 20 ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν όλα στην περιοχή της Λισαβόνας και του ποταμού Τάγου

- Επτά κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Ισπανία, με 23 ύποπτες περιπτώσεις

- Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη Σουηδία

- Εννέα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

- Δύο κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στον Καναδά, ενώ εντοπίστηκαν επιπλέον 17 ύποπτα κρούσματα

- Ένα επιβεβαιωμένο και ένα πιθανό κρούσμα στις ΗΠΑ

- Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αυστραλία

Η πλειονότητα των περιπτώσεων ήταν σε νεαρούς άνδρες, πολλοί αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) και καμία με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου η ασθένεια είναι ενδημική.

Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίστηκαν με βλάβες στα γεννητικά όργανα ή στην περιγεννητική περιοχή, υποδεικνύοντας ότι η μετάδοση πιθανότατα συμβαίνει κατά τη διάρκεια στενής σωματικής επαφής κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται αλυσίδες μετάδοσης στην Ευρώπη χωρίς γνωστούς επιδημιολογικούς δεσμούς με τη Δυτική ή την Κεντρική Αφρική, όπου αυτή η ασθένεια είναι ενδημική. Αυτά είναι επίσης τα πρώτα κρούσματα που αναφέρθηκαν παγκοσμίως μεταξύ των MSM.


Προειδοποίηση από Μπάιντεν

Η ευλογιά των πιθήκων είναι θέμα για το οποίο «θα πρέπει να ανησυχούν όλοι», και οι ΗΠΑ εξετάζουν τι είδους θεραπείες και εμβόλια είναι διαθέσιμα, υπογράμμισε την Κυριακή ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα, πριν αναχωρήσει με το Air Force One για την Ιαπωνία, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του τομέα υγείας των ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές θεραπείες και εμβόλια. «Είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να καταλάβουμε τι να κάνουμε, και ποιο εμβόλιο, αν υπάρχει, μπορεί να είναι διαθέσιμο γι' αυτή» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Επαναφορά της μάσκας στη Νέα Υόρκη

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές της Νέας Υόρκης μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς άρχισαν ήδη να ενθαρρύνουν ξανά τους πολίτες να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, μόλις λίγο διάστημα αφότου οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να επανέρχονται σε μια κανονικότητα.

Και στην Ελλάδα ωστόσο, έχουν αρχίσει κάποιοι επιστήμονες να προτρέπουν τους πολίτες να συνεχίζουν να φορούν τις μάσκες, καθώς μπορούν να προστατέψουν από την ευλογιά των πιθήκων.

Τα πέντε συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε ευλογιά

Πάντως, όσο ο ιός εξαπλώνεται στον κόσμο, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία στους πολίτες ενώ οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα εάν παραστεί ανάγκη.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-21 ημέρες και ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής).

Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα.

Το εξάνθημα αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.

Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμεβλογιάς. Η νόσος διαρκεί συνήθως 2-4 εβδομάδες και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοπεριοριζόμενη. Η διάγνωση γίνεται με: απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια, ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα ή ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους.

Η θεραπεία

Η θεραπεία εστιάζει κυρίως στην βελτίωση των συμπτωμάτων. Όσον αφορά στην αντιϊική θεραπεία, δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την θεραπεία της ευλογιάς θεωρούνται αποτελεσματικά και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων: το tecovirimat, θεραπεία εκλογής σε συνδυασμό με το brincidofovir σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Η θνητότητα στις χώρες της Αφρικής κυμαίνεται μεταξύ 1-10% για τα στελέχη της Κεντρικής Αφρικής ενώ για τα στελέχη της Δυτικής Αφρικής που αποτελούν αυτά που έχουν ταυτοποιηθεί στην πρόσφατη έξαρση στην Ευρώπη, η θνητότητα στην Αφρική είναι περίπου 3%. Στις επιδημικές εξάρσεις στο Δυτικό Ημισφαίριο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.