Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση – αναφορά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC), μεταξύ 15 και 23 Μαΐου, έχουν αναφερθεί συνολικά 85 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ σε εννέα κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία).

Οι περιπτώσεις ανθρώπινης ευλογιάς που έχουν διαγνωσθεί αυτή τη στιγμή αφορούν κυρίως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετάδοση μπορεί να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια στενών σχέσεων. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ανέπαφου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

«Οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα ασθένειας και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η Andrea Ammon, Διευθυντής του ECDC. «Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή».

Η Στέλλα Κυριακίδη, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, πρόσθεσε: «Ανησυχώ για τον αυξημένο αριθμό των αναφερόμενων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ και παγκοσμίως. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και, ενώ αυτή τη στιγμή η πιθανότητα εξάπλωσης στον ευρύτερο πληθυσμό είναι χαμηλή, η κατάσταση εξελίσσεται. Πρέπει όλοι να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής διαγνωστική ικανότητα εντοπισμού επαφών και να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα εμβόλια, αντιικά και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για τους επαγγελματίες υγείας. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη από τις πρώτες αναφορές κρουσμάτων του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε και να συντονίσουμε ενεργά την απάντηση της ΕΕ με όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στη διάθεση της ΕΕ. Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ θα συζητήσει αύριο την ευλογιά των πιθήκων και η Αρχή μας για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και την ετοιμότητα υγείας (HERA), το ECDC και ο EMA συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν ότι διασφαλίζονται πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση και τη διαθεσιμότητα εμβολίων και θεραπειών».