Συνεκπαιδεύσεις μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με τη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG 2) στο Αιγαίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 και την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, συμφώνως με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Οι προαναφερθείσες συνεκπαιδεύσεις είχαν τη μορφή PASSEX (Passing Exercise) και ADEX (Air Defence Exercise), που πραγματοποιήθηκαν από τις συμμετέχουσες μονάδες του Π.Ν. και της Π.Α. αντιστοίχως και υλοποιήθηκαν ως εξής:

Στη συνεκπαίδευση του Σαββάτου 21 Μαΐου 2022, η Ελλάδα συμμετείχε με το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ», το ΤΠΚ «ΞΕΝΟΣ» και 2 μαχητικά αεροσκάφη F-4E Phantom II της ιστορικής 338 Μοίρας από την Ανδραβίδα, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου.


Στην αντίστοιχη συνεκπαίδευση της Τρίτης 24 Μαΐου 2022, η Ελλάδα συμμετείχε με το ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, την κανονιοφόρο Κ/Φ «ΚΑΣΟΣ», καθώς και 2 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως της Σούδας, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεγίστης (Καστελλορίζου).

Κατά τη διάρκεια των συνεκπαιδεύσεων εκτελέστηκαν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, στοχοποιήσεως, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου.

«Οι εν λόγω συνεκπαιδεύσεις συνέβαλλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.