“Παρά τις επανειλημμένες αναφορές μας στους υπεύθυνους”, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), πρόεδρος του οποίου είναι ο Κώστας Λουράντος, “η κατάσταση με τις ελλείψεις των φαρμάκων δεν έχει προηγούμενο. Αυτή την εποχή εμφανίζονται ελλείψεις σε πάνω από 400 φάρμακα όπως παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιπηκτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό, αντιδιαβητικά, αντιβιοτικά κ.λ.π. Παρόλη την δραματική κατάσταση, κανένας αρμόδιος δε συγκινείται”...

Και ο ΦΣΑ συνεχίζει:

“Οι φαρμακοποιοί δίνουν καθημερινά μάχη για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν - όποτε είναι δυνατό - τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία των ασθενών. Να τονίσουμε ότι οι ελλείψεις των φαρμάκων που εισάγει το ΙΦΕΤ, θυγατρική του ΕΟΦ και επομένως υπό Κρατικό έλεγχο, είναι πρωτοφανείς. Τι περιμένει η πολιτεία για να πάρει μέτρα;”.

Πολύ σοβαρό διευρωπαϊκό πρόβλημα

Κι όμως, όλα τα στοιχεία τα οποία διατηρεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τις ελλείψεις φαρμάκων σε ολόκληρη την Ε.Ε. δείχνουν ότι το πρόβλημα ούτε ελληνικό ούτε εθνικό είναι. Πρόκειται για ένα από τα πλέον σοβαρά διευρωπαϊκά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν και οι πολίτες και τα συστήματα Υγείας.

Η πλανητική υγειονομική κρίση της πανδημίας του νέου κοροναϊού ανέδειξε το διογκούμενο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, η οποία θέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο και τα εθνικά συστήματα υγείας υπό πίεση. Μάλιστα, ήδη από τον Απρίλιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη ζήτηση ορισμένων αναισθητικών, αντιβιοτικών, μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, αλλά και ορισμένων φαρμάκων, των οποίων η χρήση δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μπορεί να επιφέρει εξάντληση των σχετικών αποθεμάτων. Η μειωμένη παραγωγή, τα λειτουργικά προβλήματα, οι απαγορεύσεις εξαγωγών και η αποθήκευση λόγω της κρίσης στην υγεία αύξησαν περαιτέρω τον κίνδυνο συμφόρησης. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που ζητεί να γίνει η Ε.Ε. πιο αυτάρκης σε θέματα Υγείας, μέσω της διασφάλισης του εφοδιασμού, της αποκατάστασης της τοπικής παρασκευής φαρμάκων και του καλύτερου συντονισμού των εθνικών στρατηγικών για την Υγεία στην Ε.Ε.

Τι προκαλεί την έλλειψη φαρμάκων

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, μεταξύ του 2000 και του 2018 οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 20 φορές... Σύμφωνα με σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελείψεις αυξάνονται για τα ευρέως χρησιμοποιούμενα βασικά προϊόντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, των λοιμώξεων και των διαταραχών του νευρικού συστήματος (επιληψία, Πάρκινσον) αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη. Τα αίτια των ελλείψεων αυτών είναι περίπλοκα και κυμαίνονται από τα προβλήματα της παραγωγής, τις ποσοστώσεις στον βιομηχανικό κλάδο, το παράλληλο νόμιμο εμπόριο και τις απρόσμενες ανόδους στη ζήτηση μετά από επιδημίες ή φυσικές καταστροφές έως την τιμολόγηση, η οποία αποφασίζεται σε εθνικό επίπεδο. Η Ε.Ε. εξαρτάται όλο και περισσότερο από χώρες εκτός ΕΕ - κυρίως την Ινδία και την Κίνα - όσον αφορά την παραγωγή δραστικών φαρμακευτικών συστατικών, χημικών πρώτων υλών και φαρμάκων.

Η γεωπολιτική διάσταση της έλλειψης φαρμάκων

Το 80% των δραστικών φαρμακευτικών συστατικών προέρχεται από την Ινδία και την Κίνα Το 40% των τελικών φαρμακευτικών προϊόντων που πωλούνται στην Ευρώπη προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία Η Κίνα και η Ινδία παράγουν το 60% της παγκόσμιας παρακεταμόλης, το 90% της πενικιλίνης και το 50% της ιβουπροφαίνης.