Στη νεοοθωμανική προπαγανδιστική πολιτική του Ερντογάν αποδίδει το προκλητικό σόου στην Αγία Σοφία, ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

«Χρησιμοποιούν το μνημείο για να εκφράσουν, να κεφαλαιοποιήσουν τις απόψεις και τις πολιτικές τους, που πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω, προκεμαλικά, σε μια οθωμανική αντίληψη του ρόλου του ισλαμισμού και της Τουρκίας και που εμφανίζεται με νέες, νεοοθωμανικές αντιλήψεις», δήλωσε στον Σκάι.

Για τη χθεσινή επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Μητροπολίτης σχολίασε ότι δεν υπάρχουν επεκτατικές διεκδικήσεις από την Ελλάδα και πως ένα μνημείο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ειδικά αφού η Τουρκία το έδωσε σε χρήση λατρείας, σε μια συγκεκριμένη λατρεία.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, τόνισε πως η Τουρκία «ξέρει να κεφαλαιοποιεί κάθε πρόκληση που κάνει, και για εσωτερικό και για εξωτερικό όφελος». Έφερε ως παράδειγμα την άρνηση ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την προσπάθεια της Άγκυρας να συνδεθεί με το καθεστώς του ψευδοκράτους.