Το υπερσύγχρονο υποβρύχιο του Ελληνικού Στόλου «ΠΙΠΙΝΟΣ», τύπου Type-214AIP, κλάσεως «Παπανικολής», βραβεύθηκε στο πλαίσιο του θεσμού «Φίλος του Περιβάλλοντος» για τις περιβαλλοντικές δράσεις σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις, που ανέλαβε και υλοποίησε ολόκληρο το 2021. Επιτυχία, που επετεύχθη παράλληλα με την επιτυχή εκτέλεση της πρώτης, κύριας και βασικής αποστολής του, που είναι η προάσπιση και κυριαρχία στις θάλασσες τις περιοχές μας, το υποβρύχιό μας πρώτευσε στα επιμέρους περιβαλλοντικά, ενεργειακά, οικονομικά, εκπαιδευτικά και επικοινωνιακά κριτήρια όπως προέκυψε από την τελική βαθμολογία.

Ως τέτοιες περιβαλλοντικές δράσεις, που αναπτύχθηκαν από τον κυβερνήτη και το πλήρωμα του υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ» μπορούν να αναφερθούν ενδεικτικώς τα εξής:

  • Ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων μέσω του συστήματος ανακυκλώσεως
  • Η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό του συστήματος αφαλατώσεως που διαθέτει το υποβρύχιο.
  • Αποφυγή παραγωγής αποβλήτων ελαίων
  • Καταγραφή– χρησιμοποιώντας τους ευαίσθητους αισθητήρες του – θαλάσσιων περιοχές που διαβιούν θηλαστικά.
  • Αξιολόγηση θαλάσσιων περιβαλλοντικών δεδομένων, που συμβάλλουν στην επιστημονική έρευνα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και της βιοποικιλότητος.
Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο κυβερνήτης του υποβρυχίου από τον ίδιο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

«Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες έχουν αναλάβει περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις, με σκοπό τόσο την περιστολή του λειτουργικού κόστους όσο και την αναβάθμιση του ''πράσινου'' αποτυπώματος των στρατοπέδων, των υπηρεσιών και των μονάδων τους. Επιπρόσθετα λόγω και της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία η οποία προκαλεί σημαντική αύξηση τιμών των ενεργειακών πρώτων υλών, η εξεύρεση λύσεων για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος αποτελεί το ζητούμενο και συντελεί στην εύρυθμη λειτουργία των Ε.Δ. και του κοινωνικού συνόλου εν γένει», επισήμανε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο κ. Φλώρος, δίνοντας παράλληλα με λίγα λόγια το στίγμα της εκδήλωσης, αλλά και το «γιατί» ασχολούνται με το θέμα αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κελλάρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» είναι το δεύτερο υποβρύχιο του Στόλου, που βραβεύεται για την περιβαλλοντική δράση του, στη διάρκεια της περασμένης ημερολογιακής χρονιάς, μετά τη βράβευση – το 2019 – του αδελφού υποβρυχίου και πρώτου της κλάσεως «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Γεγονός που πέραν του «συμπτωματικού» έχει ασφαλώς να κάνει με το γεγονός ότι είναι δύο από τις πιο σύγχρονες μονάδες του Στόλου, ενσωματώνοντας όλα τα σύγχρονα επί μέρους συστήματα.