Έντονη ήταν και σήμερα η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο, με την αεροναυτική τους άσκηση “Efes’22” να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με 7 παραβάσεις, 45 παραβιάσεις και 2 υπερπτήσεις ελληνικών νησιών από Μη Επανδρωμένα Αερο-οχήματα (UAV), συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα.

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα στοιχεία αυτά, σήμερα 4 «ζευγάρια» μαχητικών F-16, καθώς και 2 μεμονωμένα UAV, συνολικώς 10 αεροσκάφη, από τα οποία κανένα δεν ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 7 παραβιάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 45 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες 45 παραβιάσεις του ΕΕΧ, 6 πραγματοποιήθηκαν από τα F-16 και οι υπόλοιπες 39 από τα UAV, ενώ σημειώθηκαν και 2 υπερπτήσεις από τα UAV, στις 10:12 και 10:45 από ένα – το ίδιο – UAV πάνω από την Κανδελιούσσα στα 19.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις «τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.