Τσουνάμι εξελίξεων αναμένεται τις επόμενες μέρες από τα σημειώματα αυτοκτονίας του Γιώργου Παπαναούμ, με την πορεία να προμηνύεται… εκρηκτική. Οι αναφορές του γυμναστή σε κυκλώματα μαστροπείας, εκβιασμών, διακίνησης ναρκωτικών πυροδοτούν εξελίξεις οι οποίες είναι σαφές πως έχουν απροσδιόριστες προεκτάσεις. Το μόνο δεδομένο είναι πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν χάσει τον ύπνο τους στη συμπρωτεύουσα. Η Θεσσαλονίκη είναι μικρή για να παραμείνουν ασύνδετα τα κομμάτια του παζλ, καθώς φαίνεται πως τα ένοχα μυστικά πίσω από αυτή την ιστορία είναι γνωστά σε έναν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων που κατά κάποιον τρόπο σχετίζεται με τον κόσμο της νύχτας στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Οι αναφορές του δε σε Κύπρο και Βουλγαρία κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς αντέδρασε άμεσα στα όσα καταγράφουν τα σημειώματα αυτοκτονίας και μάλιστα έδειξε αναστατωμένος από το χαμό του Παπαναούμ, αν και όπως ο ίδιος τόνισε δεν τον γνώριζε προσωπικά. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως αν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κινούνταν γρηγορότερα, ίσως ο θάνατος του Παπαναούμ να είχε αποφευχθεί.

Ο γνωστός νομικός αναφέρεται σε έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών που κατέθεσε στη Δίωξη μέσω της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, τρεις με τέσσερις μήνες πριν. Μιλάμε σαφώς για μία σειρά από καταγγελίες που θέριεψαν αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της καταγγελίας της Γεωργίας Μπίκα και διακινήθηκαν ως επί το πλείστον από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, το τι άλλο έχει παραδώσει, αλλά και τι ακόμη προτίθεται να παραδώσει ο κ. Διαλυνάς είναι κάτι το οποίο γνωρίζει μόνο ο ίδιος. «Επιβεβαιώνεται η αναφορά μου στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών σχετικά με τα κυκλώματα. Επιβεβαιώνεται και ως προς τις γυναίκες που έρχονται από Βουλγαρία, Κύπρο κτλ και αναφορικά με τα ανήλικα κοριτσάκια που “προσφέρονται” σε μεγαλοσχήμονες και επιχειρηματίες. Αρχίζει να δένει το γλυκό. Η δικιά μου καταγγελία βρίσκεται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εδώ και αρκετούς μήνες. Επειδή εξαντλείται η υπομονή μου μετά και από αυτόν το θάνατο, νομίζω ότι έρχεται η ώρα να δώσω και το δεύτερο πακέτο ηλεκτρονικών πληροφοριών που μου έχει έρθει και είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικό. Έχω συγκεκριμένες πληροφορίες για συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα. Φτάνει πια. Αυτή η αυτοκτονία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν είχαν προχωρήσει οι έρευνες για το πακέτο πληροφοριών που παρέδωσα στις Αρχές» επισήμανε.

Υπάρχει όμως και ένα «τεχνικό» κομμάτι στην όλη ιστορία που προβληματίζει το γνωστό δικηγόρο. Ο Νίκος Διαλυνάς στη συνέχεια των δηλώσεών του διερωτήθηκε εμμέσως για ποιο λόγο η υπόθεση της αυτοκτονίας ανατέθηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής, ενώ οι δικές του καταγγελίες, που κατά κάποιον τρόπο συνδέονται με αυτή, ανατέθηκαν στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Όταν δε του έγινε σχετική παρατήρηση που υπογράμμισε πως η μία υπόθεση έχει νεκρό και ως εκ τούτου εξ ορισμού θα έπρεπε να αναλάβει το Ανθρωποκτονιών, ο δικηγόρος παρατήρησε πως έστω και υπό αυτό το πρίσμα δεν διαπιστώνει συσχετισμό των δύο δικογραφιών που κατά τον τρόπο σκέψης του θα έπρεπε ήδη να έχει συμβεί.

Ποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα ερωτηματικά, παρά απαντήσεις, προκύπτουν όσο πιο βαθιά προχωρούν οι έρευνες, τόσο στην υπόθεση της αυτοκτονίας του 50χρονου γυμναστή, Γιώργου Παπαναούμ, όσο και στην υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού της Γεωργίας Μπίκα. Οι δύο υποθέσεις και όσα απορρέουν από αυτές έχουν συνδεθεί από την ανάρτηση, αλλά και από τα e-mail που φέρεται να έστειλε πριν απαγχονιστεί ο Παπαναούμ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλα όσα έχουν σχέση με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες του γυμναστή βρίσκονται στα χέρια των Αρχών και εξετάζονται. Οι Αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν τι απ’ όλα είναι ακριβές και τι όχι, χωρίς όμως να μπαίνουν στη διαδικασία να κρίνουν αν ο Παπαναούμ ήταν αξιόπιστος μάρτυρας. Γι’ αυτό εξετάζουν τα πάντα ξεχωριστά, γιατί έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως πίσω και από τις δύο υποθέσεις υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να κρύβονται κυκλώματα, τα οποία ίσως να μην ταυτίζονται ως προς την αφετηρία τους, αλλά ως προς το πεδίο δράσης τους. Έπειτα υπάρχει και η αμφιβολία που θέλει τα σημειώματα αυτοκτονίας να μην εστάλησαν από τον ίδιο τον Παπαναούμ, τουλάχιστον ως προς το σύνολό τους. Άλλωστε, όπως έγραψε χθες η «ON time», ανάρτηση και e-mail είχαν μικρές αλλά εμφανείς διαφορές. Επίσης υπάρχουν αναφορές που εστιάζουν στην ασυνέχεια και σε κάποια σημεία ασυναρτησία των μηνυμάτων. Από το περιβάλλον του Παπαναούμ προκύπτει μεν η βεβαιότητα πως ο 50χρονος γυμναστής είναι ο αυθεντικός συγγραφέας των κειμένων, εκφράζουν δε όμως κάποιες σχετικές αμφιβολίες: Σε γενικές γραμμές ο γυμναστής δεν έκανε ορθογραφικά λάθη, ωστόσο κάτι τέτοιο τίθεται υπό συζήτηση, με δεδομένο πως βρισκόταν σε καθεστώς αναστάτωσης. Παρ’ όλα αυτά οι αναφορές στον Θεό στα μηνύματά του είναι κάτι που, σύμφωνα με τους οικείους του εκλιπόντα, ταιριάζει στο προφίλ του Παπαναούμ, καθώς ο 50χρονος ήταν βαθιά θρησκευόμενος.

Την ίδια στιγμή πάντως, το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες της «ON time», βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης του υλικού που προκύπτει από τις κάμερες ασφαλείας του γυμναστηρίου στην οδό Γαμβέτα 37 στη Θεσσαλονίκη. Όπως τονίζεται, υπάρχουν τουλάχιστον δύο κάμερες, η μία εξωτερική που στοχεύει την είσοδο του γυμναστηρίου, ενώ υπάρχει σίγουρα ακόμη μία η οποία στοχεύει πάνω από το ταμείο και τον υπολογιστή της γραμματείας του γυμναστηρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει πληροφορίες για κάμερα που να έχει γενικότερη επίβλεψη του χώρου, η ύπαρξη της οποίας όμως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Τα κρυπτονομίσματα και το «ροζ υλικό»

Τη δική της αλήθεια πάντως για τα όσα συνέβησαν με τον Γιώργο Παπαναούμ προσπάθησε να δώσει η περίφημη Ράνια, την οποία ο 50χρονος γυμναστής κατονομάζει ως κύρια υπεύθυνη για ό,τι του συνέβη, αλλά και για την απώλεια ενός ποσού 490.000 ευρώ. Ο νομικός Κώστας Κόλτσης, ο οποίος εκπροσωπεί τη Ράνια Σ., μιλώντας στην εκπομπή του Alpha «T-Live», φέρνει πραγματικά τα πάνω-κάτω καθώς έχει στα χέρια του μεγάλο μέρος της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ του 50χρονου γυμναστή και της επιχειρηματία. Η Ράνια παραδέχεται μέσω του δικηγόρου της πως είχε ερωτική σχέση με το γυμναστή, ωστόσο δεν αποδέχεται πως του άρπαξε τα χρήματά του, όπως επίσης δεν αποδέχεται ότι είχε λάβει ποτέ τους κωδικούς του Παπαναούμ για την εφαρμογή Binance, η οποία λειτουργεί ως ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Ο δικηγόρος ισχυρίζεται, όπως προκύπτει από τη μαρτυρία της γυναίκας αλλά και τα δύο μηνύματα μεταξύ των δύο, πως ο Παπαναούμ είχε ερωτευτεί παράφορα τη Ράνια, ωστόσο εκείνη απομακρύνθηκε λόγω της συμπεριφοράς του, χωρίς όμως να αναφέρει τι ακριβώς ήταν αυτό που την εξώθησε μακριά του. Στη συνέχεια των δηλώσεών του, πάντως, ο κ. Κόλτσης υπογραμμίζει πως υπήρχε κάποιου είδους δοσοληψία μεταξύ των δύο, όπως προέκυψε από τα μηνύματά τους, ενώ πριν από περίπου ένα χρόνο, ο δικηγόρος ισχυρίστηκε πως ο εκλιπών είχε γράψει και πάλι αντίστοιχο σημείωμα αυτοκτονίας, στο οποίο όμως τόνιζε πως ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση λόγω προβλημάτων υγείας. Μέσα σε όλα, πάντως, ο δικηγόρος επιβεβαιώνει πως στα email που φέρεται να προώθησε ο Παπαναούμ υπήρχε «ροζ υλικό» το οποίο ο γυμναστής διέρρευσε «σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων», ενώ το χαρακτήρισε «άσεμνο υλικό, βαρύ, κακό» της εντολέως του.

Του Σπύρου Δαρσινού

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 4 Ιουνίου 2022