Στη δέσμευση του συνόλου της τεράστιας περιουσίας του εκδότη-δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, ο οποίος απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2021, προχωρεί η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το dikastiko.gr η Αρχή, μετά από έρευνα που ξεκίνησε 3 μήνες πριν από το θάνατο του δημοσιογράφου, μετά από ανώνυμη καταγγελία, κατέληξε σε πόρισμα-φωτιά που αριθμεί πάνω από 50 σελίδες, το οποίο αποστέλλεται στην Οικονομική Εισαγγελία και άλλες αρμόδιες Αρχές. Με αυτό διατάσσεται η δέσμευση της περιουσίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες:

- Μεγάλο μέρος της περιουσίας δεν δικαιολογείται από τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα από το 2000 και μετά.
- Εντοπίστηκαν εταιρείες μέσω των οποίων διακινήθηκε χρήμα που εκτιμάται -από την Αρχή- ότι προέρχεται από αξιόποινες πράξεις.
- Προκύπτει αδικαιολόγητος πλουτισμός.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πρακτικά, αφενός, πως εκκινεί εισαγγελική έρευνα και, αφετέρου, πως οι κληρονόμοι του δεν μπορούν να αποδεχτούν την κληρονομιά. Η έρευνα ξεκίνησε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αφορμή για την έναρξη της έρευνας, που όπως είναι κατανοητό έλαβε άλλες διαστάσεις μετά τη δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων μυθικών ποσών, εξαιτίας και της κατ’ αρχήν αντιδικίας των κληρονόμων, στάθηκαν δυο συγκεκριμένα γεγονότα:

- Αίτημα τράπεζας στην οποία «χτύπησε» μια συναλλαγή.
- Ανώνυμη επιστολή που περιγράφει συγκεκριμένες οικονομικές συναλλαγές.

Και τα δυο εστάλησαν στην Αρχή που εκ του ιδρυτικού της νόμου όφειλε να ανοίξει σχετικό φάκελο. Η έρευνα όμως αναβαθμίστηκε προφανώς όταν δημοσιοποιήθηκαν αναφορές σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ σε καταθέσεις και θυρίδες καθώς και ράβδους χρυσού, αλλά και η ύπαρξη ακινήτων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχή είχε στείλει έγγραφο προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες Αγγλίας, Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Παρθένων Νήσων και αλλού για να πληροφορηθούν για τις συναλλαγές και την περιουσία του δημοσιογράφου. Πάντως ο θάνατος του δημοσιογράφου τον καθιστά ανέλεγκτο ποινικά και διοικητικά, δηλαδή δεν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο.

Οι τρεις βασικοί κληρονόμοι του Γιώργου Τράγκα, σύμφωνα με ιδιόχειρη διαθήκη του, είναι η σύζυγός του, Μαρία Καρρά, και οι δύο γιοι του από προηγούμενους γάμους του, Γιάννης και Φρέντυ Τράγκας.

Μυθική κληρονομιά

Η Μαρία Καρρά εδώ και αρκετό καιρό κατοικεί πλέον στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Μαϊάμι και από εκεί συντονίζει τις όποιες ενέργειες αφορούν τη μυθική κληρονομιά με τα 17 ακίνητα, τα εκατομμύρια ευρώ των καταθέσεων, τα αυτοκίνητα και τις θυρίδες σε τράπεζες του Μονακό, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι έχουν εντοπιστεί και ράβδοι χρυσού στο εξωτερικό, που φέρεται να αγοράστηκαν σχετικά πρόσφατα.

Ο Γιάννης Τράγκας, με τον οποίο συμπορευόταν αρχικά στο ζήτημα της κληρονομιάς η χήρα του δημοσιογράφου, έχει πλέον αποστασιοποιηθεί και με δικηγόρο τον Νίκο Αγαπηνό συμπλέει ουσιαστικά με τον αδελφό του, Φρέντυ, τον οποίο εκπροσωπεί ο Θέμης Σοφός.

Η κυρία Καρρά εκπροσωπείται από δύο τουλάχιστον δικηγορικά γραφεία, αφού ο Νίκος Αγαπηνός τής είχε γνωστοποιήσει με εξώδικη επιστολή ότι παραιτείται από δικηγόρος της, μετά την αποκάλυψη της ιδιόχειρης διαθήκης του Γιώργου Τράγκα, τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του. Η ίδια λέγεται ότι γνώριζε την ύπαρξη της διαθήκης, αλλά δεν μίλησε για αυτήν. Η διαθήκη αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα του δικηγόρου Θέμη Σοφού, που εκπροσωπεί το γιο του, Φρέντυ Τράγκα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ελάχιστοι γνώριζαν την αμύθητη περιουσία του Γιώργου Τράγκα, πλην ελάχιστων πολύ δικών του ανθρώπων και της τελευταίας συζύγου του. Αυτό που ήξεραν όλοι ήταν η περίφημη βίλα της Νίκαιας στην Κυανή Ακτή. Και όταν έγιναν γνωστά το επιβλητικό διαμέρισμα στο Παρίσι, τα δύο σπίτια στη Μύκονο, άλλα δύο στην Πολιτεία, ένα στην Ακρόπολη, το οποίο «χάθηκε» μαζί με την προκαταβολή, αφού η εξόφλησή του δεν έλαβε χώρα την ημέρα που έπρεπε, με βάση το συμφωνητικό, τέσσερα στο Μονακό, ένα στο Σεν Τροπέ, το διαμέρισμα στο Olympic Tower της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν, αυτό στο Λας Βέγκας, έτερο στο Μαϊάμι, άλλο ένα στο Μπέβερλι Χιλς και ένα στην Ουάσινγκτον, όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό, ακόμη και οι κληρονόμοι, εκτός της κυρίας Καρρά, που λέγεται ότι ήξερε όλα τα ακίνητα αλλά κρατούσε κλειστά τα χαρτιά της.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 4 Ιουνίου 2022